Kultúra

Prešovčanov určite zaujme: V našom meste sprístupnili výstavu Koňare

V Krajskom múzeu v Prešove sprístupnili výstavu Koňare s podtitulom Tradícia chovu koní v Prešove a okolí. Jej autorom je Igor Lazorík.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčanov určite zaujme: V našom meste sprístupnili výstavu Koňare
Foto: Ľubomír Hudačko

Prešovčanom prischlo pomenovanie Koňare, takže téma výstavy je pre nich mimoriadne blízka. Návštevníci si ju v Krajskom múzeu môžu pozrieť do 30. marca.

Pamätihodnosť mesta

„Chov koní v Prešove a jeho význam je úzko spätý s dobovými vojenskými, národohospodárskymi i športovými potrebami. Ťažiskom výstavy je história Štátneho žrebčinca v Prešove, jedného z najstarších chovateľských ústavov koní v rámci rakúsko-uhorskej monarchie. Už od svojho vzniku v roku 1859, v medzivojnovom období, aj po roku 1945 predstavoval významné stredisko plemenitby koní,“ uviedol Lazorík.

Štátny žrebčinec v Prešove od roku 1962 postupne premiestnili do neďalekého Veľkého Šariša a jeho pôvodné objekty na Sabinovskej ulici boli v roku 1975 asanované. Jeho význam a jedinečnosť v novodobej histórii Prešova potvrdili prešovskí mestskí poslanci, ktorí na zastupiteľstve na sklonku minulého roka schválili zaradenie prešovského žrebčinca medzi pamätihodnosti mes­ta.

Výstava Koňare písomnými a fotodokumentačnými materiálmi dokladuje skutočnosť, že napriek zmenám spoločensko-ekonomických pomerov, modernizácii a zavádzaniu techniky do poľnohospodárstva, tradícia chovu koní v regióne Šariša nebola prerušená.

Čo sa dá vidieť?

Poukazuje tiež na význam a dôležitosť koní v civilizačnom procese, pri love, v rozvoji dopravy, obchodu, pošty, v poľnohospodárskom i lesnom hospodárstve. Je tiež pripomienkou na výrazné osobnosti z oblasti chovateľstva a šľachtenia koní i z oblasti jazdeckého športu. Obsahuje množstvo autentických fotografií i trojrozmerných exponátov. Diváci si na výstave môžu pozrieť zachované interiérové doplnky žrebčinca, umelecké predmety s jazdeckou tematikou i vzácne víťazné trofeje.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM