Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovčanka oslávila 101 rokov: Anna dbá na svoj zovňajšok, nezabúda ani na kabelku a ovláda 5 jazykov!

Úctyhodných stojeden rokov oslavuje Prešovčanka Anna Ňachajová (101). Vždy dbá na svoj zovňajšok, nezabúda ani na kabelku a miluje sladkosti. Na svojej oslave prítomným dokonca recitovala verše...

Ilustračný obrázok k článku Prešovčanka oslávila 101 rokov: Anna dbá na svoj zovňajšok, nezabúda ani na kabelku a ovláda 5 jazykov!
Zdroj: Dnes24.sk

Na svojej oslave zarecitovala pani Anna verše od Karla Jaromíra Erbena. Zaspievala si aj niekoľko piesní, ktoré pre pani Ňachajovú pripravili zamestnanci prešovského Zariadenia pre seniorov Náruč.

V tomto zariadení trávi čas už šesť rokov, odkedy nadobudla pocit, že sama v byte už bývať nemôže. Dovtedy bola úplne sebestačná. Keď mala 88 rokov, sama sa vybrala na cestu do USA, kde žije jej dcéra. „Mala som tri deti, jedno zomrelo pri narodení. Dcéra a syn ešte žijú," povedala. Má aj päť vnúčat a šesť pravnúčat. Pani Anna, rodená Raábová, sa 1. marca pred stojeden narodila v Prievidzi.

Mala len 10 rokov, keď jej zomreli rodičia. Potom žila v Piešťanoch a ako 30-ročná sa vydala za Prešovčana Andreja Ňachaja, zároveň sa na východ republiky aj presťahovali. Manžel jej však zomrel už po šiestich rokoch spoločného života a tak deti vychovávala iba sama. Neskôr sa už nevydala. Kedysi pôsobila ako učiteľka slovenského jazyka, nemčiny a telesnej výchovy.

U svojich žiakov bola obľúbená, pretože im veľa úloh nedávala a všetko ich chcela naučiť v škole. Aj ona sama sa veľa učila, hlavne cudzie reči. „Ovláda päť jazykov a až tri z nich aj písmom. Takú portugalčinu sa naučila pri cestách za svojim bratom do Brazílie," povedal syn Eugen. „Momentálne si pani Anna rada užíva samotu, občas zájde na ergoterapiu a miluje sladkosti,“ uviedol zaujímavosť o klientke riaditeľ zariadenia Jozef Dobrovič. Pani Ňachajová aj vo vyššom veku dbá na svoj zovňajšok, vždy chodí upravená a nezabúda na kabelku.

Môže vás zaujímať:

Rozhovor s prešovskou učiteľkou Jankou Ferencovou: Chcem byť pre svojich žiakov vzorom, prácu by som nemenila

Záľuba, aká sa len tak nevidí: Prešovčanka Klaudia (21) vo veľkom obdivuje MHD, väčšiu fanúšičku by ste ani nenašli!

Náčelník Mestskej polície v rozhovore: Tu dochádza k porušeniam zákona v Prešove najčastejšie!

foto: archív aň

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM