Ľubomír Hudačko Správy

Prešovčania, všimli ste si? V uliciach hliadkujú noví mestskí policajti!

V uliciach Prešova hliadkujú nové posily mestských policajtov, uspelo sa aj s dotáciou na kamerový systém. V metropole Šariša by sme sa tak mohli cítiť opäť o niečo bezpečnejšie. Pozitívne stanovisko k tomu zaujala aj primátorka Andrea Turčanová.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčania, všimli ste si? V uliciach hliadkujú noví mestskí policajti!
Zdroj: TASR

Obyvatelia Prešova si už v priebehu týchto dní určite všimli, že po uliciach nášho mesta hliadkujú noví mestskí policajti.

„Sú to naši noví kolegovia, ktorí uspeli vo výberovom konaní a úspešne zvládli odbornú prípravu na získanie odbornej spôsobilosti. Prajeme ôsmym novým kolegom veľa síl a zdravia pri plnení našej základnej úlohy – chrániť život, zdravie a majetok,“ uviedol z prešovskej Mestskej polície Slavomír Pavelka.

V uplynulom období sa mestskej polícii dokonca podarilo v Rade vlády pre prevenciu kriminality SR obhájiť projekt na rozšírenie mestského kamerového systému, kde bolo na tento účel priznaných 13 000 eur a taktiež v druhom projekte s tým istým predmetom, čiže rozšírenie mestského kamerového systému zatiaľ uspelo s odporúčanou výškou dotácie 25 000 eur.

Zamestnávajú takmer tridsať ľudí

„Uvedenú dotáciu odporúčala Rade vlády pre prevenciu kriminality po prerokovaní Krajská komisia pre prevenciu kriminality so sídlom v Prešove. Veríme, že tak ako pri ostatných projektoch, budeme úspešní aj v tomto prípade a posilníme situačnú prevenciu a bezpečnosť obyvateľov a návštevníkov nášho mesta,“ vysvetlil Pavelka.

Realizáciou chránených dielní zamestnávajú celkom 27 ľudí so zníženou pracovnou schopnosťou na pozícii operátora mestského kamerového systému, kde u týchto osôb je ťažšie uplatnenie na trhu práce. „S výsledkom práce mestského kamerového systému sa budete môcť oboznámiť v správe o činnosti mestskej polície za uplynulý rok, ktorá sa momentálne vypracováva a bude zverejnená,“ poznamenal ďalej Pavelka.

V Prešove je 37 kamier

V súčasnosti je v rámci kamerového systému v Prešove 37 kamier. K problematike kamier a bezpečnosti v meste zaujala stanovisko aj primátorka Andrea Turčanová, ktorá považuje kamerový systém za nevyhnutnosť v súvislosti s ochranou osôb i majetku.

„Je v našom záujme, aby sa kamerový systém naďalej rozširoval, mesto sa naďalej bude uchádzať o finančné granty s cieľom zvýšenia bezpečnosti v meste, ochrany obyvateľov i majetku, ale zároveň s rešpektovaním súkromia každého človeka,“ uviedla.

Budú preventívne akcie na alkohol

V oblasti výkonu služby sa mestskí policajti zameriavajú hlavne na dodržiavanie parkovacej a dopravnej disciplíny, dodržiavanie povinnosti chovateľov psov, dodržiavanie zákazu konzumácie alkoholických nápojov na verejných priestranstvách a zákazu konzumácie alkoholických nápojov osobám maloletým a mladistvým.

Taktiež v oblasti dodržiavania čistoty verejných priestranstiev a s tým úzkej spätosti s bezprizornými osobami sa intenzívne spolupracuje s charitami na území mesta, s oddelením sociálnym služieb mestského úradu a s kolegami so záchrannej služby. Hlavne teraz v zimnom období, kedy vzniká nebezpečenstvo podchladenia u týchto osôb. „Upozorňujeme mladistvé osoby, že preventívne akcie zamerané na alkohol sú a budú realizované,“ dodal na záver Pavelka.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM