Správy

Prešovčania, uľahčili nám prístup k rôznym informáciám z mesta: Už môžeme klikať na novú Úradnú elektronickú tabuľu

Prešovská samospráva spustila novú Úradnú elektronickú tabuľu prostredníctvom informačného portálu samosprávy. Od týchto dní sa tak môžeme pohodlne preklikať v digitálnej databáze k širokej škále rôznych dokumentov a oboznámiť sa s ich obsahom.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčania, uľahčili nám prístup k rôznym informáciám z mesta: Už môžeme klikať na novú Úradnú elektronickú tabuľu
Zdroj: TASR

To všetko na adrese egov.presov.sk. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Kmetóny Gazdová.

Všetky dokumenty je možné rýchlo vyhľadať

„Na tejto elektronickej tabuli mesto Prešov zverejní viac ako 1 000 verejných vyhlášok ročne, z ktorých sa občania dozvedia dôležité informácie o stavebných konaniach, verejných dražbách, ponukách na odpredaj alebo prenájom mestského majetku a podobne. Tieto informácie sú umiestnené v prehľadnej a štruktúrovanej digitálnej forme a týmto spôsobom sú zverejnené všetky verejné vyhlášky, ktoré verejnosť nájde tak isto aj na klasickej verejnej tabuli na budove mestského úradu,“ uviedla hovorkyňa.

Ako dodala, konkrétne ide o budovu na Jarkovej ulici č. 24. Na elektronickej úradnej tabuli je ku každému dokumentu uvedený aj krátky názov a stručná anotácia obsahu. Všetky dokumenty je možné rýchlo vyhľadať podľa viacerých kategórií, tie sa dajú pridávať podľa konkrétnej potreby.

Cieľom je uľahčiť prístup k informáciám

Sú označené heslom Oznámenia Stavebného úradu, Výrub drevín, Prenájom, Obchodná verejná súťaž, Dražba, Oznámenia samosprávy, Doručenie – uloženie písomnosti, VZN mesta Prešov. Hovorkyňa uviedla, že po uplynutí dátumu zverejnenia sa dokument automaticky presunie do Archívu elektronickej úradnej tabule, kde bude prístupný aj po čase zverejnenia, s plnou funkcionalitou vyhľadávania a triedenia.

Datasety o údajoch úradnej elektronickej tabule a jej archívu budú zaradené aj do Katalógu Open Data mesta Prešov. Cieľom mesta je v čo najväčšej miere uľahčiť ľuďom prístup k rôznym typom informácií. „Zavedenie tohto nového spôsobu zverejňovania je jedným z krokov samosprávy k lepšiemu a jednoduchšiemu informovaniu verejnosti s obsahom verejných vyhlášok,“ zdôvodnila tento krok primátorka Prešova Andrea Turčanová, ktorá si novinku medzi prvými osobne vyskúšala.

Môže vás zaujímať:

V týchto lokalitách by to mali mať vodiči jednoduchšie: Mesto spustilo skúšobnú prevádzku zelenej vlny!

V Prešove oficiálne začala výstavba mestského cintorína: Koncipovaný je ako lesopark!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM