Kultúra Kultúra

Prešovčania sa v Divadle Jonáša Záborského môžu tešiť: Experimentálna scéna, kde budú zámerne blízko k javisku!

Premiéra hry Dobrú, mami sa blíži. Uvedie ju Divadlo Jonáša Záborského v Prešove už tento piatok. Diváci sa môžu tešiť na experimentálnu scénu, kde budú zámerne blízko k javisku. Pôjde o dramatický dialóg matky a dcéry, ktorý trvá nepretržite hodinu a pol.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčania sa v Divadle Jonáša Záborského môžu tešiť: Experimentálna scéna, kde budú zámerne blízko k javisku!
Zdroj: TASR

Divadelnú hru Dobrú, mami, ktorú napísala americká dramatička Marsha Norman, uvedie v slovenskej premiére Divadlo Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove. Diváci si ju môžu pozrieť na malej scéne. Režijne ju naštudoval Jakub Nvota. Premiéra bude v piatok 8. apríla.

Pre herca veľká skúsenosť

Komorný príbeh rozohrajú na javisku dve postavy – dcéra Jassie v podaní Jany Jurišincovej a matka Thelma, ktorú hrá Zuzana Kúšiková. Ich dramatický dialóg trvá nepretržite hodinu a pol. Experimentálna scéna, kde je divák zámerne umiestnený blízko k javisku, obohacuje hru o intimitu a dáva jej energiu. Nvota uviedol, že pre hercov je veľmi dôležité zažívať aj takýto komorný kontakt s divákom.

„Bolo to ťažké, keďže sme tam celý čas iba dve. Najviac som sa obávala toho, keďže som nastúpila po materskej dovolenke, či to ešte viem. Učila som sa po nociach, mala som 40-stranový scenár. Je to veľká skúsenosť pre herca. Som za ňu vďačná a mal by si to skúsiť každý. Nebolo to ľahké, ale súčasne veľká škola,“ povedala po generálke Jana Jurišincová.

Tragédia musí prísť

Príbeh sa začína večerným rozhovorom dvoch žien. Spočiatku pokojný dej sa postupne mení na zúrivý boj o záchranu života dcéry, ktorá zoberie z povaly otcov starý revolver a chce si siahnuť na život. V tomto boji odkrývajú matka a dcéra 40 rokov svojho života, v ktorom sú choroby, rozvody, manželstvá, závisť aj láska.

„Je to boj na život a na smrť dvoch žien – matky a dcéry, skoro až taký antický dialóg, kde tá tragédia musí prísť a príde. Kde je od začiatku jasné, že Jessie je vo svojej životnej situácii, kedy nevidí ďalej zmysel svojej existencie tu na zemi. Kedy túži po pokoji. Ona sa netúži zabiť, nejde o fakt samovraždy, ale má hlboký životný pocit, že chce nebyť, že chce mať pokoj, že sa chce rozplynúť. V jednej chvíli chce zmiznúť z tohto sveta. Po tom Jessie túži. Ale v tej chvíli pristupuje jej matka, ktorá bojuje o svoje dieťa a bojuje o svoj zmysel existencie,“ opísal dej hry Nvota.

Prípravy na uvedenie hry trvali šesť týždňov, čo považuje za štandardné. Na premiéru sa teší. Kúšiková uviedla, že to bola pre ňu veľká výzva, popasovali sa s ňou, ako najlepšie vedeli. Text zhodnotila ako vynikajúci, plný zvratov, rôznych situácií, ktoré sa lámu. Divadlo túto inscenáciu uvádza v rámci projektu Dvaja, ktorý charakterizuje komornosť, žánrová nezaradenosť, nekomerčnosť, avšak v prvom rade veľká príležitosť pre dvojicu hereckých osobností.

Môže vás zaujímať:

Keby si Štúr vybral východniarčinu… Názvy známych filmov, ako ich určite nepoznáte :)

Zažite apríl v Prešove naozaj zaujímavo: TOP 10 akcií, na ktorých by ste rozhodne nemali chýbať

Turné Katky Knechtovej s kapelou je pôsobivá šou: Počas koncertu v Prešove však uvažovala nad výmenou gitaristov!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM