Ľubomír Hudačko Správy

Prešovčania cestu na Kuzmányho ulici potrebujú ako soľ: Padol termín, dokedy ju majú stihnúť dostavať!

Spojenie cesty na Kuzmányho ulici s Rusínskou a Čiernym mostom v Prešove výrazne uľahčí dopravu. Niet divu, že na jej dokončenie čakajú vodiči ako soľ. Nekonečnej stavbe môže svitnúť na lepšie časy, je totiž známy termín, dokedy by mala byť hotová.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčania cestu na Kuzmányho ulici potrebujú ako soľ: Padol termín, dokedy ju majú stihnúť dostavať!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Výstavba cesty III. triedy priamo v širšom centre mesta Prešov – Kuzmányho ulica, bude dokončená v októbri. Má spojiť Rusínsku ulicu s Čiernym mostom a zlepšiť tak prejazd na sídlisko Sekčov z centra mesta.

Dokončenie nie je ohrozené

Modernizáciu necelých 300 metrov dlhého úseku cesty sprevádzali v posledných mesiacoch problémy, avšak jej dokončenie v pôvodnom termíne nie je podľa riaditeľa Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Vladimíra Kozáka ohrozené. Podľa neho sú vyriešené všetky majetkoprávne vzťahy s vlastníkmi pozemkov, ktoré niekoľko rokov brzdili výstavbu úseku, avšak problémy boli s inžinierskymi sieťami a archeologickým prieskumom, ktorý však nakoniec dopadol priaznivo pre stavebníkov.

„Momentálne sa blížime ku kolaudácii jednotlivých inžinierskych sietí, ako je plyn, voda, elektrina. Vo výstavbe je protihluková stena, no ďalším problémom bolo, že projektant nevedel, do akého prostredia sa dostane a bola tu podcenená zemná pláň. Potrebné bolo vykonať štyri pokusy, v rámci ktorých sa merala únosnosť podložia,“ povedal Kozák.

Platí október 2015

Keďže pokusy ukázali, že podložie je nevyhovujúce, pre technické parametre jeho únosnosti došlo k novému technickému riešeniu. Celý úsek cesty teda bude upravený viacerými vrstvami kameniva a povrch bol tiež prispôsobený novým požiadavkám. Ako informoval Kozák, zhotoviteľ stavby síce najskôr požiadal o predĺženie termínu stavby o mesiac, avšak najnovšie túto žiadosť stiahol a stále platí termín dokončenia v októbri 2015.

Stavba sa ani po úprave podložia nepredraží, lebo financovanie bolo nastavené podľa Kozáka tak, že k cene bola pripočítaná asi 10-% rezerva. Z nej sa zrejme uhradia aj uvedené úpravy. Celkové rozpočtové náklady by mali byť približne 1,8 milióna eur.

Mesto spolu s krajskou samosprávou riešilo odkúpenie pozemkov pre túto stavbu asi tri roky. S búracími prácami sa začalo na jeseň minulého roka. Celá stavba je rozčlenená do 38 stavebných objektov, čo spôsobuje najmä početné prekládky inžinierskych sietí. Výstavba úseku zahŕňa okrem úpravy cesty aj rozšírenie mosta nad železničnou traťou, chodníky a cyklistické pruhy, výstavbu protihlukovej steny či rekonštrukciu verejného osvetlenia.

Čítajte tiež:

V Prešove začína Dobrý festival: Vodiči, dotknú sa vás preto dopravné obmedzenia!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM