Správy

Prešovčania a milovníci prírody sa tešia: Do Lesoparku máme novoupravenú cestu!

Prešovčania aj ďalší milovníci prírody sa môžu dostať po novoupravenej lesnej ceste do Lesoparku Borkút. Upravili tu chodník na turistiku aj bicykle.

Ilustračný obrázok k článku Prešovčania a milovníci prírody sa tešia: Do Lesoparku máme novoupravenú cestu!
Zdroj: Mesto Prešov

Lesy v katastri obce Haniska patria mestu, v ktorých Technické služby mesta Prešov upravili chodník vhodný na pešiu turistiku aj horské bicykle. Uviedla tak hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Dĺžka trasy 4,5 km

„Úprava lesnej cesty v rámci Lesoparku sa týka časti od Ulice Za Kalváriou, čo je konečná zastávky mestskej hromadnej dopravy číslo 15 a pokračuje ulicami Horárska, Zimný Potok a končí v obľúbenej lokalite Borkút. Celková dĺžka trasy je približne 4,5 kilometra a je sprístupnená pre peších turistov a horskú cyklistiku. V spolupráci s Občianskym združením Slomba sa tiež podarilo vybudovať už päť cyklotrás, ktoré sú lákadlom nie len pre milovníkov horskej cyklistiky, ale obľúbenými sú aj u bežcov a rekreačných turistov,“ povedala hovorkyňa mesta.

Prečítajte si tiež: Palec hore pre dobrovoľných hasičov: Pomohli k čistej vode na prešovskej Delni

Návštevník získa informácie

Lesný park mesta Prešov poskytuje dobré podmienky pre rekreáciu, pobyt v prírode a šport v lesnom prostredí. „Hlavným cieľom mesta je preto vytvoriť také podmienky, aby si čo najviac návštevníkov našlo priestor na svoje rôznorodé záľuby, či už v podobe rodinných výletov, športu, turistiky či zberu húb,“ uviedla primátorka Andrea Turčanová. Nenáročná prechádzka krátkym lesníckym náučným chodníkom v lokalite Malý Borkút v celkovej dĺžke 500 metrov je obľúbenou najmä u rodín s deťmi.

Prečítajte si tiež: Pochuťte si na čerstvom vzduchu: 5 miest v Prešove, kde je radosť mať piknik

Na trase sú umiestnené informačné tabule o flóre a faune. Návštevník tu získa zaujímavé informácie o prostredí, v ktorom sa nachádza. Zámerom Technických služieb je v krátkom čase prepojiť túto cestu na existujúci rekreačný chodník Borkút – Petőfiho pomník – Kamenná baňa – Nad doktorovkou a upraviť cestu vysypaním kameniva, čím sa vytvoria podmienky aj pre rekreačných cyklistov. Na Borkúte je tiež plánovaná výstavba kyslíkovej dráhy, na ktorej budú umiestnené relaxačné a cvičebné prvky.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM