Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovčania a letné dovolenky: Aké zájazdy nakupujeme najčastejšie, takto nás vidia naše cestovky!

Obdobie vytúžených dovoleniek je tu a všetci si už brúsime zuby na chytanie bronzu na pláži, osvieženie v mori a najmä, niekoľkodňový útek od bežných starostí. My sme zisťovali, kam to tento rok Prešovčanov láka najviac...

Ilustračný obrázok k článku Prešovčania a letné dovolenky: Aké zájazdy nakupujeme najčastejšie, takto nás vidia naše cestovky!
Zdroj: TASR

Dovolenková sezóna je v plnom prúde, a tak aj cestovné kancelárie a agentúry v Prešove pociťujú nápor klientov, ktorí hľadajú svoju vysnívanú dovolenku.

Najpredávanejšie je Turecko

„Najpredávanejšou destináciou už niekoľko sezón je jednoznačne Turecko, ďalej Severný Cyprus, Grécke ostrovy a Chorvátsko. Záujem o dovolenky z roka na rok rastie. Dostali sme sa do stavu, keď si ľudia v pracovnom procese najviac oddýchnu práve na dovolenke pri mori,“ prezradila Viera Nendzová z cestovnej kancelárie Tatratour.

O poznávacie zájazdy je podľa jej slov záujem. Najčastejšie je to Izrael a okruh západnou Anatóliou, teda je to pobytovo-poznavací zájazd s pobytom na Tureckej riviére. Podľa Nendzovej napreduje trend v uprednostnení pohodlia, ktoré poskytuje letecká preprava.

A ako je to s boomom last minute? „Ľudia, ktorí majú pevný termín na dovolenku, alebo si chcú vybrať zájazd podľa svojich predstáv uprednostňujú výber vo First momente, kedy je zľava zaujímavá a zároveň majú aj benefity, ako napr. 5 kilogramov nadváhy grátis. Ponuka Last minute z roka na rok, hlavne letecky z Košíc, klesá. S odletom z Bratislavy je ponuka zaujímavejšia,“ hodnotí ďalej referentka predaja z Tatratour Nendzová. Riziko pri last minute je podľa nej také, že klient si už nevie vybrať z celkovej ponuky a nemusí mu vyhovovať úroveň alebo služby hotela. Taktiež aj situácia, že v tom svojom termíne žiadny last minute nemusí dostať.

Záujem je aj o poznávacie zájazdy

Podľa Jany Zedníkovej z cestovnej kancelárie Satur travel si Prešovčania za svoju dovolenkovú destináciu najčastejšie vyberajú tieto lokality: „Turecko, Severný Cyprus, Taliansko a Chorvátsko. V poslednom období badáme aj zvýšený záujem o tohtoročnú novinku v ponuke, ktorou je Albánsko. Záujem o dovolenky medziročne rastie. Klienti ale stále viac preferujú leteckú dopravu pred autobusovou, či individuálnou,“ zhodnotila.

Ako dodala, záujem je aj o poznávacie zájazdy. Najčastejšie sa podľa Zedníkovej Prešovčania vyberajú do Francúzska (Paríž alebo zámky), Talianska (Rím a gurmáske zájazdy) a do Španielska (Andalúzia-Gibraltar- Maroko). „Veľký záujem je tento rok o poznávacie zájazdy v kombinácii s pobytom pri mori,“ uviedla marketingová riaditeľka. Satur zmeny v last minute oproti vlaňajšku nepociťuje: „Počet last minute zájazdov sa tento rok pohybuje na rovnakej úrovni ako minulý rok. Medziročne však rastie predaj zájazdov na first moment obdobie,“ uviedla Zedníková.

Klienti si totiž podľa nej čoraz viac uvedomujú, že kúpa dovolenky na first moment býva výhodnejšia a hlavne ponúka možnosť výberu dovolenky podľa svojich predstáv – čo sa výberu destinácie, hotela a typu izby týka. „Čiže nemusí si vyberať už len z toho, čo ostalo, ako je to pri last minute ponuke,“ dodala.

Dopyt aj po Tunisku či Egypte

Podľa Zedníkovej môže byť čakanie v prípade rodín na last minute nevýhodné, keďže v čase predaja last minute zájazdov sú už rodinné izby zväčša vypredané. Pri väčších skupinách kamarátov zase môže nastať situácia, že v rovnakom hoteli nebudú voľné viaceré izby, či dostupné letenky. „Last minute zájazdy sú ideálne najmä pre ľudí, ktorí sa pri kúpe dovolenky orientujú veľmi spontánne, sú časovo flexibilní, je im v zásade jedno, ktorá destinácia sa stane cieľom ich dovolenky a samozrejme sú aj cenovo senzitívni,“ zakončila.

Ak by ste sa vybrali na dovolenku cez cestovku Kartago tours, takisto máte možnosť na široké spektrum lokalít. No tá najobľúbenejšia je takisto jednoznačná: „Celkovo si už asi tretí či štvrtý rok si Prešovčania objednávajú najčastejšie Turecko. Je to približne 90% objednávok. Druhou naj destináciou sú grécke ostrovy a potom sem patrí Tunisko či Egypt,“ vysvetlil nám z cestovky Ján Lazo.

Ceny sú nízke, preferuje sa let

O poznávacie zájazdy je podľa neho záujem takisto, ale záleží od toho, kedy. Ak pred sezónou, tak záujem je o Egypt a Turecko. V hlavnej sezóne je potom dopyt nižší, skôr prichádza do úvahy Maroko. „Čo sa týka spôsobu dopravy, preferuje sa letecky z Košíc, alebo Bratislavy a to z toho dôvodu, že tie ceny sú už tak nízke, že sa to naozaj oplatí letecky, ako vlastnou dopravou,“ doplnil zaujímavosť.

Podľa Laza je o dovolenku stále záujem, Prešovčania si chcú oddýchnuť. „Čakajú do poslednej chvíle, keď tie ceny padnú dole. Stále je v kurze last minute, ale aj first momenty. Najvýhodnejšie ceny sú v januári, februári a marci, boli totiž na ne dobré akcie a zľavy,“ poznamenal. A aké sú riziká pri last minute? „Cestovka má právo vyhradiť si zmenu hotela, pokiaľ ide o rôzny problém, ak sa v danej krajine niečo mimoriadne deje. Môže byť niečo, čo príde do cesty. No nestáva sa to často, je to jeden z 1000 prípadov. Takéto riziko pri last minute je teda minimálne,“ zakončil Ján Lazo z cestovky Kartago tours.

Čítajte tiež:

Dôležité rady policajtov pred dovolenkami: Pozrite, koľko zacvakáme za pas a ako ušetriť!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM