Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešovčan si počkal na krásny moment a cvakal: Nádherné zábery potešia každého lokálpatriota!

Šarišský hrad je dominantou výhľadu z Prešova a okolia. Veľmi dobre si to uvedomuje aj Prešovčan Michal, ktorý neváhal a využil príležitosť vyhotoviť západ Slnka za ním ako na dlani. Nádherné divadlo prírody zachytil priam ukážkovo, čoho dôkazom je fotogaléria prírodného úkazu. Posúďte sami!

Ilustračný obrázok k článku Prešovčan si počkal na krásny moment a cvakal: Nádherné zábery potešia každého lokálpatriota!
Zdroj: Dnes24.sk

Šarišský hrad je vidieť z prešovskej Kalvárie a z každého vyššieho miesta. To vie veľmi dobre aj Prešovčan Michal Figura, ktorý neváhal zvečniť prírodný úkaz v spojitosti s hradom na fascinujúcich fotografiách.

Problémom aj počasie

„Ako tak jazdím do mesta a domov, tak som si pred dvoma rokmi všimol, že Slnko v tomto období zapadá veľmi blízko hradu. Prvýkrát sa mi nepodarilo vystihnuť ten moment, ktorý som chcel a teda mať Slnko presne za hradnou vežou. Problém bolo vždy počasie, alebo môj voľný čas,“ hovorí o začiatkoch Michal.

Problém fotenia Slnka na horizonte je podľa neho v tom, že aj keď je čistá obloha a celý deň doslova praží Slnko, tak k večeru sa z vlhkosti začína tvoriť oblačnosť a typické „búrky z tepla“. „Preto Slnko často zapadá do oparu alebo mrakov na horizonte. Výhoda fotenia Slnka je tá, že človek vie presne o akom čase zapadá a o akom čase vychádza za horizontom a v podstate jeho azimut sa rýchlo nemení, ako je to napríklad u mesiaca. Teda, ak chcete odfotit Slnko presne za hradom, máte na to z jedného miesta približne pár dní. Potom sa postupne musíte pohybovať do strán tak, aby to vyšlo,“ priblížil zákutia unikátnych fotografií.

Špeciálnu techniku nepoužil

V utorok 18. mája 2015 vyšlo ideálne počasie a bolo aj miesto, z ktorého sa dal fotiť tento zákryt. „Bol som len niekoľko metrov od budovy. Použitá fototechnika nebola extrémna. Fotografie neboli špeciálne upravované, len orezané. Najbližšie sa mi, dúfam, podarí odfotiť aj zákryt s mesiacom,“ nádeja sa. Michal fotografuje len tak pre radosť, podľa svojich slov nie je žiaden profesionál.

Zrkadlovku si kúpil hlavne kvôli nočnej fotografii, kde sa človek musí s fototechnikou doslova pohrať, aby vznikla dobrá fotografia. „Jednou z mojich obľúbených je panoráma mliečnej cesty z Bystrej, čo je obec v stropkovskom okrese. S tou som sa len pri fotení "trápil“ skoro hodinu. Ale v podstate fotím čokoľvek čo sa mi postaví pred objektív," zakončil mladý fotograf.

Čítajte tiež:

Obloha nad Prešovom pútala zvedavé pohľady: TAKTO ľudia sledovali zatmenie Slnka na pôde planetária

Sociálne siete hýbu aj Prešovom: 5 zaujímavých facebookových skupín týkajúcich sa nášho mesta

foto: mf

Slnko a jeho západ? Poza Šarišský hrad vyzerá fascinujúco!
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM