Zuzana Vajayová Rôzne

Prešovčan s E.coli sa má výrazne lepšie, čoskoro ho možno pustia domov

Zdravotný stav 25-ročného pacienta z Prešova, u ktorého zistili baktériu E.coli, sa výrazne zlepšil. Do domácej liečby pôjde najskôr v priebehu budúceho týždňa, pokiaľ bude jeho klinický stav priaznivý.

TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) Košice Jaroslava Oravcová.

Prešovčana s črevnými problémami, sepsou a uremickým syndrómom liečia na košickej Klinike infektológie a cestovnej medicíny UNLP. Vzorky pacientovej stolice analyzovali ešte minulý týždeň na Ústave lekárskej mikrobiológie UNLP Košice a Lekárskej fakulty Univerzity P. J. Šafárika, kde sa nepotvrdilo, že ide o ten typ E.coli, ktorý v zahraničí zabíja.

„U pacienta došlo k normalizácii krvných doštičiek, ustúpili známky sepsy, zápalové parametre poklesli a aj obličkové funkcie majú tendenciu zlepšovať sa, hoci ešte stále vyžaduje dialýzu, no už menej často,“ informoval zástupca prednostu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Ladislav Virág. Poslednú dialýzu mladík absolvoval dnes a na ďalšiu pôjde až v sobotu (18. júna).

Pacienta prijali pracovníci košickej kliniky 8. júna večer s gastroenteri­tídou, porušenými parametrami v krvnom obraze a zhoršenou funkciou obličiek. Badateľné boli aj drobné krvácania na koži. Infektológovia preto začali komplexnú liečbu pozostávajúcu z podávania antibiotík, krvných derivátov (hemotransfúzie) a dialýzy. Tú musel spočiatku absolvovať každý deň, aktuálne už len každý druhý deň.

U pacienta zo vzorky nezistili prítomnosť nebezpečných génov kódujúcich produkciu toxínu, ktorý spôsobuje hemolyticko-uremický syndróm a negatívny bol aj výsledok dôkazu prítomnosti shiga toxínu.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM