Kultúra

Prešovčan Peter Nagy priznal: Som introvert, ktorý sám seba prerobil na extroverta

Muzika ho stále baví, rovnako sa mu páči hrať sa so slovíčkami a komunikovať s ľuďmi. Prešovčan Peter Nagy v rozhovore priznal aj to, že je introvert, ktorý sám seba prerobil na extroverta. Kedy prišiel ten zlom a plagát ktorého slovenského speváka mal na stene, keď začínal s gitarou vo svojej izbe?

Ilustračný obrázok k článku Prešovčan Peter Nagy priznal: Som introvert, ktorý sám seba prerobil na extroverta
Zdroj: Dnes24.sk

Peter Nagy je aprílové dieťa a na narodeniny 9. 4. si dal darček v podobe historicky prvého live DVD Peter Nagy: 30 rokov na scéne. Fanúšikovia jednej z najvýraznejších postáv česko-slovenskej populárnej hudby na ňom nájdu záznam koncertu z 8. decembra minulého roku v bratislavskej Starej tržnici.

V Prešove mal plagát Hammela

„Mne vždy išlo o nejakú satisfakciu. Keď som sedel s gitarou v Prešove vo svojej detskej izbe, mal som nad sebou plagát Paľa Hammela, hovoril som – raz budem ako ty. Po niekoľkých rokoch som si ho pozval do svojho programu. Veľmi sme si sadli a pre mňa je to satisfakcia, už len poznať sa s tým človekom, pretože jeho pesničky pre mňa znamenali veľa,“ povedal autor megahitov Profesor Indigo, Kristínka iba spí, Aj tak smer frajeri, Láska je tu s nami či Sme svoji.

Peter Nagy priznal, že jeho tvorbu rovnako ovplyvnili Boris Filan a Kamil Peteraj, ktorí vo svojich textoch „nasadili veľmi vysoko latku slovenčiny“. „Aj DVD bolo satisfakciou, po celoročnom turné som si povedal, že to musíme zaznamenať, lebo chcem mať niečo pre seba na pamiatku, aj fanúšikovia boli nadšení, že budú mať zaznamenaný koncert s najväčšími hitmi,“ vysvetľuje genézu nového nosiča slovenská hudobná legenda.

Introvert, ktorý sám seba prerobil na extroverta

Na DVD prináša 23 skladieb, ktoré zazneli na vyše dvojhodinovom koncerte. Sú medzi nimi aj duetá Revolver a Muzika a Psi sa bránia útokom, ktoré si s Petrom Nagyom zaspievali špeciálni hostia koncertu Petr Janda a Jožo Ráž. „V súčasnosti už nič neriešime, iba si vychutnávame radosť, že sme na pódiu,“ doplnil umelec, ktorý za viac ako 30 rokov na scéne slovenskej i českej populárnej hudby spolupracoval s mnohými interpretmi. Zuzana Smatanová mu napríklad pripomína jeho samého.

„Ona je introvert, trošku mi pripomína moje začiatky. Ja som tiež introvert, ktorý sám seba prerobil na extroverta,“ priznáva rodák z Prešova, ktorému mama vravievala, že spieva veľmi ticho, pôsobí placho a jeho pesničky sú uzavreté do seba. „Mama bola kritik, ktorého som bral vážne, a mala pravdu. Až pesničkou Profesor Indigo som začal sám seba prerábať na extroverta,“ prezradil Peter Nagy, z ktorého chcel mať otec, vojenský letec, športovca alebo letca.

„Mama mi nechala voľné krídla, podporovala ma v tom, keď som začal robiť muziku, lebo vedela, že tak tá moja puberta nebude taká ťažká,“ smeje sa spevák z nemuzikantskej rodiny, ktorý dal svojim fanúšikom viac ako stovku piesní. Mnohé majú pre autora osobitý význam. Na DVD sa dostali napríklad aj „tiché piesne“ Úplné bezvetrie, Čo je viac? i Petrova srdcovka o láske a súdržnosti Agáty. „Pre mňa má mimoriadnu hodnotu,“ podčiarkol autor hitov, ktoré si spieva niekoľko generácií.

Môže vás zaujímať:

Prvý májový týždeň láka za zábavou a oddychom: Tipy, ako si ho užiť v Prešove a okolí

Obľúbený festival v Prešove sa opäť chystá otvoriť brány: Pozrite, aký nadupaný program bude na Unipo feste

Dobrý festival sa blíži: Na Delni sa predstaví množstvo prešovských kapiel, príde aj uznávaný belgický producent!

foto: ilustračné/archív Peter Nagy

Krásna pieseň Petra Nagya: Agáty len s klavírom a sláčikmi!
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM