Webnoviny - Rôzne

Prešovčan doniesol z Ameriky zlato!

Slovenskí študenti sa vo svete nestratia. Dokázal to i žiak prešovského gymnázia. Ako jeden z trojice reprezentantov Slovenska získal zlatú medailu na svetovej súťaži.

Na Medzinárodnej olympiáde projektov trvalo udržateľného rozvoja (International Sustainable World Project Olympiad – Energy, Engineering and Environment) – I-SWEEEP 2012 v dňoch 2. – 7. mája 2012 v George R. Brown Convention Center – Houston (Texas), nadaní žiaci stredných škôl v oblasti vedy a techniky zo 68 štátov z celého sveta predstavili 455 žiackych bádateľských projektov zameraných na riešenie problematiky trvalo udržateľného rozvoja v troch súťažných kategóriách – energetika, technológie a životné prostredie.

Súťažné projekty posudzovala medzinárodná hodnotiaca komisia, ktorá pozostávala z 263 odborníkov na energetiku, technológie a životné prostredie.

Zlatú medailu a finančnú odmenu 1 000 USD získal Tibor Porubän, žiak Gymnázia J. A. Raymana v Prešove, za žiacky bádateľský projekt s názvom „Pieskoviská a pôda okresu Prešov ako zdroj pôvodcov larválnej toxokarózy ľudí“ v súťažnej kategórii životné prostredie. Slovenskú republiku na medzinárodnej olympiáde I-SWEEEP 2012 reprezentoval aj Peter Lenárt, žiak Gymnázia A. Sládkoviča v Banskej Bystrici, s bádateľským projektom s názvom „Mutovaná K527A HsdR podjednotka EcoR124l“ a Lucia Sviečková, žiačka Gymnázia v Gelnici, s bádateľským projektom s názvom „Analýza banskej haldy v Gelnici v lokalite Slovenské Cechy-Gaple s vysokým obsahom toxických kovov v substráte“.

Na I-SWEEEP 2012 žiaci postúpili z Celoštátnej súťažnej prehliadky bádateľských projektov žiakov stredných škôl – Scientia Pro Futuro 2011, ktorú organizovalo občianske združenie Mladí vedci Slovenska v rámci projektu „Aktivizácia talentovanej mládeže a jej celoročná systematická príprava na vedeckú prácu prostredníctvom účasti na medzinárodnej postupovej súťaži I-SWEEEP“ podporovaného Agentúrou na podporu výskumu a vývoja na základe zmluvy č. LPP-0351–09. Hlavným partnerom súťaže Scientia Pro Futuro sú Slovenské elektrárne, a. s. Viac informácií nájdete na www.scientiaprofuturo.skwww.isweeep.org

presov24/webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM