Webnoviny - Rôzne

Prešov zachvátili historické boje, ulice zaplavili vojaci

Prešovský klub vojenskej histórie Dukla v spolupráci s radnicou pripravil nultý ročník podujatia s názvom Boje o Prešov. Park na ulici Vlada Clementisa na Sídlisku III v Prešove sa tak zmenil na bojisko.

Program sa začal o 13:00, samotné boje sa spustili o hodinu neskôr. Nad podujatím prijal záštitu prešovský primátor Pavel Hagyari.

Diváci mali možnosť vidieť čo najvernejšie ukážky bojov, ktoré sa odohrávali na prelome rokov 1944 – 1945 medzi Červenou armádou, nemeckým Wehrmachtom a jeho spojencami na území východného Slovenska. Konkrétne išlo o rekonštrukciu napadnutia nemeckého opevnenia vojakmi Červenej armády.

Milovníci vojenskej histórie si prezreli zblízka originálnu dobovú delostreleckú techniku, vojenské autá, približne stovku ručných zbraní, predstavila sa kavaléria na koňoch, atmosféru dotvorili profesionálne pyrotechnické efekty. Do akcie bolo nasadených okolo 90 „bojovníkov“ v dobových uniformách zo Slovenska, Maďarska, Česka a Poľska.

Prešovský klub vojenskej histórie Dukla založili milovníci histórie v roku 2007 a tvorí ho 15 aktívnych členov z Prešova a okolia. "Venujeme sa stvárňovaniu príslušníkov armád, ktoré sa zúčastnili oslobodzovacích bojov na našom území – Červená armáda, nemecký Wehrmacht, 1. Čs. armádny zbor a partizánske oddiely,“ predstavil činnosť klubu Daniel Hurai z organizačného štábu. Zdôraznil, že od svojho vzniku sa zúčastnili na množstve rekonštrukcií bojov po celej Európe.

prešov24/webnoviny, tasr foto: Michal Jusko

boje_o
34
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM