Samospráva

Prešov už má aj druhého viceprimátora: Stal sa ním Martin Ďurišin

Prešov má druhého viceprimátora. Martin Ďurišin (#Sieť), ako druhý menovaný zástupca primátorky Andrey Turčanovej, dnes dostal menovací dekrét.

Ilustračný obrázok k článku Prešov už má aj druhého viceprimátora: Stal sa ním Martin Ďurišin
Zdroj: TASR

Primátorka sa rozhodla menovať druhého svojho zástupcu napriek nepodpísaniu uznesenia z Mestského zastupiteľstva (MsZ) o druhom viceprimátorovi, ktoré bolo prijaté v rozpore s platnou legislatívou. Podľa jej slov menovala Martina Ďurišina pre dobro mesta a jeho obyvateľov. Očakáva od neho plnú zodpovednosť a konštruktívnu prá­cu.

Cieľom primátorky je, ako sama tvrdí, aby sa veci pohli vpred. Vôľu poslancov rešpektuje.*** „Komunálna politika je predovšetkým o obyvateľoch, preto nech je zástupca z opozície zárukou posunu vecí v prospech mesta a Prešovčanov,“*** uviedla s tým, že od zastupiteľstva očakáva spoluprácu prospešnú pre celé mesto.

Druhý viceprimátor bude vykonávať svoju funkciu na plný pracovný úväzok. Jeho plat tvorí 40 percent platu primátorky, čo je približne 1370 eur. Kompetentný bude podľa poverenia v oblasti školstva, kultúry, športu, strategického rozvoja a životného prostredia.

Zástupcom primátora môže byť len poslanec, ktorý je členom mestskej rady. Ak má mesto viac ako 20 000 obyvateľov, primátor môže poveriť zastupovaním dvoch svojich zástupcov. Martin Ďurišin sa ujíma svojej funkcie ako poslanec Mestského zastupiteľstva mesta Prešov z klubu Lepší Prešov. Je členom Mestskej rady v Prešove, členom Komisie MsZ školstva a telesnej kultúry a Komisie MsZ na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. V minulosti sa venoval pedagogickej a vedeckej činnosti.

Viceprimátorom Prešova je od 1. januára 2015 Štefan Kužma (SDKÚ-DS). S návrhom druhého zástupcu primátora prišiel predseda poslaneckého klubu Lepší Prešov Ján Ahlers (#Sieť).

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM