Erik Bojničan Kultúra

Prešov už čoskoro zažije filmovú nádielku: Čo všetko prinesie Pocity Film Fest?

Pocity Film Fest sa v Prešove bude niesť v znamení domácej kinematografie. 7. ročník festivalu prinesie viacero zaujímavých filmov.

Ilustračný obrázok k článku Prešov už čoskoro zažije filmovú nádielku: Čo všetko prinesie Pocity Film Fest?
Zdroj: TASR

Tohtoročná filmová prehliadka Pocity Film Fest, ktorú si diváci budú môcť pozrieť v Prešove od 4. do 9. októbra, bude v znamení domácej kinematografie. Ide o siedmy ročník festivalu, ktorý organizuje občianske združenie PO.CITY.

Počas šiestich dní premietania v kinách Scala, Cinemax, v kaviarni Libresso a kluboch Wave a Christiania si diváci budú môcť vybrať z rôznych žánrov od thrilleru, komédie, hororu, klasiky až po nemú grotesku so živou sprievodnou hudbou. Na programe je aj premiéra filmu domácich tvorcov Tam kde padla noc. Do Prešova sa chystá aj veľa filmárov.

Nabitý program

Festival otvorí v utorok večer japonský film Cesta do fantázie v kaviarni Libresso. Symbolicky 5. októbra bude mať na festivale premiéru film 5 OCTOBER v Cinemaxe. Diváci môžu očakávať tichý príbeh o mužovi, pred ktorým je dôležitá operácia. Keď sa dozvie, že mu možno ostáva iba pár mesiacov života, vydá sa na cestu bez cieľa, no s „konečným termínom“, ktorým je 5. október. Je to príbeh o hľadaní miesta na svete.

K ťahákom festivalu bude podľa organizátorov patriť nový film „najzakazovanej­šieho“ slovenského dokumentaristu Mira Rema Cooltúra, ktorý úsmevne, ironicky i vážne hovorí o tom, ako dnes vyzerá slovenská kultúra. Dostal sa do bloku filmov vo štvrtok v kine Scala. Poslednou festivalovou bodkou bude film Schmitke, ktorý vznikol v česko-nemeckej koprodukcii.

Priestor pre mladých umelcov

Veľký priestor dáva festival mladým umelcom z východosloven­ského regiónu, aby prezentovali svoje filmové umenie. Snahou organizátorov je tiež poukázať na fakt, že v regióne je množstvo talentov, ktorí nemajú často priestor na dostatočné zviditeľnenie sa, čo znižuje ich motiváciu pokračovať ďalej. Možnosť predstaviť svoju tvorbu dostanú David Suchar, Michal Kunes Kováč, Marek Gabriš, Martin Krestián a Martin Hlavatý.

Filmový program doplní v piatok (7.10.) hudobný koncert ukrajinského folkového textára a speváka Sashu Booleho v kaviarni Christiania, kde nasledujúci sobotňajší večer budú môcť návštevníci vidieť aj najlepšie filmy z budapeštianskeho festivalu Busho, tiež výber zo súťažnej sekcie krátkometrážnych filmov z Art Film Festu, či kolekciu najlepších animovaných filmov z aktuálneho ročníka z Anča Festu.

Časť prešovskej filmovej prehliadky budú môcť vidieť aj diváci v Bardejove. Premietať sa bude v Poľsko-slovenskom dome.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM