Webnoviny - Rôzne

Prešov uvažuje o predaji priemyselného parku IPZ

WEBNOVINY.SK

Primátor Pavel Hagyari (nez.) potvrdil, že o park prejavila predbežný záujem americká firma vyrábajúca turbovzdúchadlá pre automobilový priemysel. Foto: SITA/Viktor Zamborský PREŠOV 26. júla (WEBNOVINY) – Priemyselný park IPZ prináša mestu Prešov predovšetkým problémy. Peniaze naň stále blokuje agentúra pre rozvoj investícií SARIO, Prešov musí platiť daň z nehnuteľnosti susednému Záborskému a prevádzka mestskej akciovej spoločnosti IPZ tiež niečo stojí. Najneskôr do konca augusta sa preto samospráva rozhodne, čo s parkom ďalej. S najväčšou pravdepodobnosťou ho predá. Primátor Pavel Hagyari (nez.) potvrdil, že o park prejavila predbežný záujem americká firma vyrábajúca turbovzdúchadlá pre automobilový priemysel. Odkúpila by celý areál, pričom by išlo o investíciu za 500-tisíc eur a vytvorenie 1 000 až 1 500 pracovných miest. Investor však ešte zvažuje možnosti. Na Slovensku sa rozhoduje medzi Prešovom a Banskou Bystricou, v hre je aj Poľsko.

Priemyselný park IPZ Prešov – Záborské samospráva odsúhlasila v minulom volebnom období a ešte za Dzurindovej vlády naň boli odsúhlasené peniaze z európskych fondov. Tie však blokuje agentúra SARIO. Podľa jej stanoviska ich nevydá, pokiaľ nebude zastavené trestné stíhanie voči exprimátorovi Milanovi Benčovi (nez.). Stíhanie sa stále nepohlo z prokuratúry.

Správou o ďalšom vývoji v IPZ Prešov, a. s., sa zaoberala mestská rada. Táto spoločnosť zatiaľ nemá vlastné výnosy, keďže priemyselný park je prázdny. A nezaplní sa, kým nebude jasné, čo s ním ďalej. Mesto preto chystá právne stanovisko, prípadne audit, aké sankcie mu hrozia v prípade odstúpenia od zmluvy so SARIO. Pravdepodobne sa tak stane, park sa stane majetkom mesta a bude ho môcť predať. Radnica ešte očakáva, aký bude postoj nového vedenia agentúry SARIO, ale s najväčšou pravdepodobnosťou sa vývoj nepohne dopredu a mesto pristúpi k odpredaju parku. Má sa tak udiať čoskoro. „Do konca augusta sa musíme rozhodnúť,“ spresnil prednosta mestského úradu Jozef Višňovský a dodal, že ďalšími krokmi bude prepracovanie zmluvy medzi mestom a IPZ Prešov, a. s., a rokovanie primátora na ministerstve dopravy alebo ministerstve hospodárstva. V hre je aj potenciálny investor, ktorý má predbežný záujem o kúpu celého areálu priemyselného par­ku.

SITA/PP

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM