Futbal

Prešov sa pripravuje na Fortuna ligu: Leško sa vrátil, Macko s Hruškom skončili

Hráčov 1. FC Tatrana Prešov čaká prvý zápas Fortuna ligy proti Ružomberku. Do kádra sa vrátil kanonier Dávid Leško, naopak, Macko s Hruškom skončili.

Ilustračný obrázok k článku Prešov sa pripravuje na Fortuna ligu: Leško sa vrátil, Macko s Hruškom skončili
Zdroj: TASR

Mužstvo trénera a bývalého slovenského reprezentanta Stanislava Vargu má za sebou kratšiu, no o to intenzívnejšiu letnú prípravu na Fortuna ligu 2016/2017. Stanovené ciele do ročníka nie sú konkrétne pomenované, Šarišania ale veria, že sa v najvyššej súťaži udržia čo najdlhšie.

Strelca vidí v Leškovi

Na stredajšej predsezónnej tlačovej konferencii pred médiá predstúpili generálny manažér klubu Marek Trávniček, tréner Stanislav Varga a kapitán mužstva Patrik Jacko. Východniari sa vracajú medzi elitnú spoločnosť po troch rokoch od vypadnutia v sezóne 2012/2013. Jednou z ich výrazných slabín bola vtedy koncovka, a tak hneď prvá otázka zástupcov médií, adresovaná kormidelníkovi nováčika, sa niesla v tomto duchu.

Vyžrebovanie futbalovej Fortuna ligy: Už vieme, kedy a s kým bude hrať Tatran Prešov

„Dúfam, že sa strelec v našich radoch nájde, resp. verím v jeho návrat v osobe Dávida Leška,“ odpovedal Varga a na margo prípadného ďalšieho doplnenia kádra dodal: „Do konca týždňa by nám mohlo ešte niečo podariť zrealizovať, no konkrétnejší byť v tejto chvíli nemôžem. ***"S kádrom ako takým vyslovil prešovský tréner spokojnosť, hoci priznal, že by si vedel predstaviť aj niečo navyše na aktuálnej súpiske, "no badžet vás vyššie nepustí.“

V bráne možno Penksa

Napriek tomu zostáva optimistom a za príklad dal vystúpenie Islanďanov na nedávnych majstrovstvách Európy, ako aj anglického nečakaného šampióna Leicesteru City. „Tiež varili z toho, čo mali a pozrite sa, čo urobil dobrý kolektív a bojovnosť na každom poste.“ V hre je príchod posily medzi prešovské žrde, ktorou by mohol byť Pavol Penksa, naposledy pôsobiaci v Borčiciach.

Šarišania s ním rátajú na sto percent a je to vraj už iba otázka dotiahnutia tradičných „papierovačiek“. Varga očakáva aj boj o post brankárskej jednotky po Penksovom príchode: „Chcem, aby sa o túto pozíciu zdravo pobili – a to všetci. Mne je to jedno – kto bude mať najlepšiu formu, ten bude číslo jeden.“

Slovenský pohár vo futbale: Žreb určil, s kým si môže Tatran Prešov zmerať sily

Nováčik nemá dlhodobý cieľ. „Vždy treba vyhrať najbližší zápas. Keď poviete, že sa chcete zachrániť, budú o vás hovoriť, že nemáte ambície. Keď sa vyslovíte, že chcete titul, asi si o vás niečo pomyslia. Ja chlapcom verím. Vybojovali pre seba aj pre ľudí najvyššiu súťaž a treba dúfať, že v nej ostanú čo najdlhšie,“ nechal sa počuť tréner, ktorý zažil pozíciu nováčika počas hráčskej kariéry len raz.

Hruška s Mackom skončili

„Bolo to v anglickom Sunderlande, no či sa nejaké skúsenosti dajú preniesť, na to je ťažké jednoznačne odpovedať.“ Na podmienkach nových zmlúv sa vedenie „zeleno-bielych“ nedohodlo s trojicou Pavol Cicman, Viliam Macko a Lukáš Hruška, ktorá tak v najstaršom slovenskom klube definitívne skončila. Prví dvaja si hľadajú nové angažmán, tretieho oslovil bývalý kouč 1. FC Tatran Jozef Kostelník, dnes lodivod druholigovej Skalice a prešovský odchovanec s jeho ponukou súhlasil. Keďže druhá liga na Slovensku finišovala o čosi neskôr než Fortuna liga, Prešovčania absolvovali v porovnaní s budúcimi súpermi kratšiu prípravu.

Prípravné duely Tatrana Prešov pred štartom sezóny: Pripísal si výprask, ale aj výhry

„Trvala tri, štyri týždne, no zato bola o to intenzívnejšia. Ja som s ňou spokojný a myslím, že aj hráči,“ povedal Varga, ktorého tím v Čechách odohral päť zápasov – trikrát prehral, raz remizoval a raz zvíťazil. „Chlapci ihneď zaregistrovali iný ‚level‘ v rýchlosti, nasadení, dôraze pred našou bránkou, než na aký boli v druhej lige zvyknutí. Prišli aj na to, že chyby v obrane títo súperi, čo prídu, už budú trestať oveľa viac, než tomu bolo v ostatných troch sezónach. Trocha mrzia dve zahodené penalty (Tubonemi a P. Jacko – pozn.).“

Na jar asi v Poprade

Prešovčania si zahrajú Fortuna ligu na svojom ihrisku iba polrok, potom budú hrávať domáce zápasy v Poprade. Dôvodom je výstavba nového štadióna, ktorá by sa mala začať v máji 2017 a mala by trvať rok a pol až dva. „Nie sme ešte s Podtatrancami definitívne dohodnutí, no snažíme sa o to, lebo tamojší štadión je pre nás najvhodnejší a najprístupnejší,“ uviedol manažér Trávniček na margo témy, ktorá bola na niektorých minulých zasadnutiach Mestského zastupiteľstva v Prešove poriadne horúcou témou, no nakoniec sa našla väčšina poslancov, ktorí zodvihli ruku za postavenie nového štadióna.

Po postupe Tatrana prepukla na štadióne čistá radosť: Zábery, ktoré dojmú každého prešovského fanúšika

Kapitán Patrik Jacko zdôraznil, že celá kabína je plná očakávania a zdieľa trénerov názor. „Netreba sa veľmi pozerať dopredu, lebo potom sa nesústredíte na to, čo príde najbližšie a to je konkrétny zápas, v ktorom chcete byť úspešní. Nech je nám za cieľ dobrá hra, bojovnosť, po ktorých by mali prísť aj výsledky. Tešíme sa na každé stretnutie, najviac na to najbližšie v Ružomberku.“

Káder Tatrana

  • príchody: Dávid Leško (FK Senica), Erik Streňo (FK Poprad), Lukáš Kubus (Wisla Plock), Emil Haladej (dorast), Jakub Straka (MFK Zemplín Michalovce dorast), Pavol Penksa (? voľný hráč)
  • odchody: Pavol Cicman (hľadá si angažmán), Viliam Macko (hľadá si angažmán), Lukáš Hruška (MFK Skalica)

Káder 1. FC Tatran Prešov na jesennú časť FL 2016/2017:

  • brankári: Jozef Talian, Denis Barát, Maroš Ferenc, Pavol Penksa
  • obrancovia: Patrik Jacko, Jozef Bujňák, Martin Ľuberda, Richard Kačala, Miroslav Petko, Emil Haladej, Jakub Bartek
  • stredopoliari: Dominik Jacko, Lukáš Micherda, Martin Dupkala, Dávid Keresteš, Peter Katona, Dávid Leško, Slavomír Kraľovič, Jakub Straka
  • útočníci: Hector Tubonemi, Lukáš Kubus
Príprava Tatrana na Fortuna ligu vrcholí: Do kádra sa vrátil Leško
10
Galéria
Zdroj: TASR
Budete Tatranu fandiť v novej sezóne Fortuna ligy priamo na štadióne?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM