Ľubomír Hudačko Rôzne

Prešov s partnermi založí atraktívnu organizáciu: Poslanci to schválili, vysoliť sa na ňu majú tisícky eur!

Atraktívnu organizáciu chce spolu s ďalšími partnermi založiť mesto Prešov. Správu o príprave jej vzniku schválili poslanci mestského zastupiteľstva. Na jej fungovanie by malo mesto Prešov prispieť tisíckami eur. O čo v tomto prípade pôjde?

Ilustračný obrázok k článku Prešov s partnermi založí atraktívnu organizáciu: Poslanci to schválili, vysoliť sa na ňu majú tisícky eur!
Zdroj: TASR

Zakladajúcimi členmi budú okrem Prešova aj mestá Lipany, Sabinov, Veľký Šariš, obec Drienica.

Do Oblastnej organizácie cestovného ruchu chcú patriť aj minimálne dva súkromné subjekty a obec Kokošovce. Tá musí mestu doručiť platné rozhodnutie zastupiteľstva o tom, že so vstupom do organizácie súhlasí. Uviedla to primátorka Prešova Andrea Turčanová. Na fungovanie OOCR by malo mesto Prešov prispieť sumou viac ako 20 000 eur, k sume sa prirátajú i financie, ktoré musia schváliť ďalší partneri.

Po roku fungovania môže OOCR na svoju činnosť získať dotáciu z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Keďže by mesto chcelo, aby bola plne funkčná do konca tohto roka, môže o štátnu dotáciu požiadať až v roku 2017. Výška dotácie bude závisieť od členských príspevkov i od vybranej dane z ubytovania v mestách a obciach, ktoré sú jej členom.

Mesto dlho nevedelo nájsť piateho partnera na založenie OOCR, preto zvažovalo vstup do OOCR Šariš – Bardejov. Po niekoľkých stretnutiach však zhodnotilo, že prístupové podmienky sú pre neho nevyhovujúce. V auguste 2015 však prejavila záujem obec Drienica. V minulom roku zaznamenalo päť zakladajúcich členov organizácie na svojom území spolu viac ako 70 000 prenocovaní.

Čítajte tiež:

Obľúbený Ekofest v Prešove si pýta vašu účasť: Prehľad programu v kocke vám napovie, čo všetko sa chystá

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM