Ľubomír Hudačko Správy

Prešov má nového viceprimátora: Pozrite, koho si vybrala Turčanová!

Prešov má viceprimátora. Podľa vyjadrenia primátorky Andrei Turčanovej vyplývalo jeho menovanie zo strany SDKÚ-DS z koaličnej dohody. Viceprimátor bude vykonávať funkciu zástupcu primátorky na plný pracovný úväzok. Koho si nová hlava mesta napokon vybrala?

Ilustračný obrázok k článku Prešov má nového viceprimátora: Pozrite, koho si vybrala Turčanová!
Zdroj: TASR

Štefan Kužma ako nový menovaný viceprimátor, ktorý v týchto dňoch obdŕžal menovací dekrét, je členom Klubu KDH, SDKÚ DS, MOST – HÍD, SIEŤ a NOVA a členom mestskej rady.

S nástupom od 2.1.

„Štefan Kužma zdieľa vytýčené priority a stotožnil sa s programom na nasledujúce obdobie, verím teda, že naša spolupráca bude prospešná pre celé mesto,“ uviedla primátorka, ktorá zatiaľ necháva možnosť menovania druhého svojho zástupcu otvorenú.

Viceprimátor bude vykonávať funkciu zástupcu primátorky na plný pracovný úväzok a vo svojej kompetencii bude mať podľa poverenia oblasť dopravy a životného prostredia, sociálnych služieb, školstva, kultúry a športu, do funkcie je menovaný s nástupom od 2.1.2015 (dekrét od 1.1.2015, defacto nastúpi prvý pracovný deň – 2. januára 2015).

Zástupcom môže byť len poslanec

Primátorka v tejto súvislosti zdôraznila, že vykreovanie dvoch poslaneckých klubov a následne jednotlivých komisií a mestskej rady sa uskutočnilo na základe všeobecnej vôle v mestskom parlamente, preto predpokladá tvorivú a konštruktívnu spoluprácu so zastupiteľstvom v jednotlivých oblastiach života mesta Prešov.

Postavenie zástupcu primátora (-ky) upravuje §13b zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov, podľa ktorého svojho zástupcu poverí primátor jeho zastupovaním do 60 dní od zloženia sľubu. Zástupcom primátora môže byť len poslanec, ktorý je členom mestskej rady a ak má mesto viac ako 20 000 obyvateľov, primátor môže poveriť zastupovaním dvoch svojich zástupcov.

Štefan Kužma sa ujíma svojej funkcie ako skúsený regionálny i celoštátny politik, post viceprimátora Prešova zastával v rokoch 1998 – 2002. O. i. bol vo volebnom období 2006 – 2010 poslancom NR SR za SDKÚ-DS, bývalým štátnym tajomníkom Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR, v súčasnosti pôsobí aj ako poslanec zastupiteľstva PSK.

Informácie redakcii sprostredkovala hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová

Čítajte aj o plate novej primátorky!

foto: ilustračné

Viceprimátor Prešova je známy: Stal sa ním Štefan Kužma!
1
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM