Správy

Prešov ju má po päťdesiatich rokoch: Vznikla nová monografia dejín mesta

Metropola Šariša sa dočkala novej monografie svojich dejín. Mesto ju má po päťdesiatich rokoch, do života bola uvedená v Caraffovej väznici.

Ilustračný obrázok k článku Prešov ju má po päťdesiatich rokoch: Vznikla nová monografia dejín mesta
Zdroj: Mesto Prešov

Prešovská primátorka Andrea Turčanová ju do života uviedla spolu Petrom Kónyom, rektorom Prešovskej univerzity v Prešove symbolickým posýpaním soľou.

Unikátne dielo

„Napĺňa ma veľkou radosťou, že sa podarilo jedno úžasné, unikátne dielo. O to viac, že ostatné spracovanie prešovských dejín bolo vydané pred vyše päťdesiatimi rokmi, teda ešte v minulom storočí. Myslím si, že každý záujemca o históriu, si tam nájde to svoje,“ uviedla prešovská primátorka Andrea Turčanová počas slávnosti, pri ktorej bol v Galérii v Carraffovej väznici do života uvedený prvý zväzok monografie Dejiny Prešova 1.

Rozsiahle dielo na 590 stranách detailne, krok po kroku mapuje prešovskú históriu od praveku po rok 1790. Na jej vzniku sa podieľalo sedem autorov a päť recenzentov. Zostavovateľom je rektor Prešovskej univerzity v Prešove prof. Peter Kónya:

„Dejinami Prešova sa zaoberám takmer 30 rokov, v podstate už od svojich vysokoškolských štúdií. Je to dosiahnutie istej méty vo svojom odbore ako historika a takisto sa z nej teším aj ako Prešovčan, ktorému záleží na tom, aby mali Prešovčania detailné informácie ale aj vedomosti z dejín svojho mesta, ktoré, verím, že budú mať ešte viac radi ako majú,“ zneli slová rektora na slávnostnom podujatí.

Od praveku

Ako doplnil, daná publikácia je nadčasovým dielom, ktoré si vyžaduje seriózny prístup spojený s mravčou prácou s historickými materiálmi v archívoch. Autori podrobne analyzujú prírodnú štruktúru okolitej krajiny – od geografie, cez klimatické pomery, vodstvo, pôdu po živočíšnu ríšu. V ďalších piatich kapitolách sa postupne venujú histórii Prešova od prvého osídlenia jeho územia v praveku. Tie podrobne spracúvajú dejiny archeologického výskumu regiónu, táboriská lovcov a zberačov, historické etniká v regióne až po osídlenie územia na prelome stredoveku a podrobné zmapovanie života v Prešove v 16., 17. a 18. storočí.

„Za koniec prvého dielu sme zvolili rok 1790, ktorý je tradičným koncom raného novoveku v uhorských podmienkach, kam aj Prešov patril počas svojej stáročnej histórie. Je koncom obdobia osvietenského absolutizmu, teda uzatvára jednu významnú epochu v dejinách celej habsburskej monarchie,“ vysvetlil rektor Kónya. Knihu bude môcť získať aj verejnosť, bude dostupná v Mestskom informačnom centre v Prešove.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM