Správy

Prešov chce pokračovať v získavaní dotácií: Pripravený je ďalší projekt!

Mesto Prešov chce v naštartovanom trende úspešného získavania dotácií pokračovať. Pripravený je ďalší projekt, takto plánuje samospráva využiť eurofondy.

Ilustračný obrázok k článku Prešov chce pokračovať v získavaní dotácií: Pripravený je ďalší projekt!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Ďalším projektom na žiadosť o financie zo zdrojov Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII) je Strategický plán rozvoja dopravnej infraštruktúry SR. Podľa slov hovorkyne prešovskej radnice Veroniky Kmetóny Gazdovej ide o kľúčový dokument pre čerpanie ďalších fondov pre oblasť dopravy v meste.

Najväčší objem čerpania v histórii

Eurofondy plánuje samospráva využiť aj na rekonštrukciu súčasných trolejových tratí i na výstavbu nových, napr. Rusínska – Kuzmányho alebo trolejizácia sídliska Šváby a ďalších častí Prešova. „Nenávratný finančný príspevok (NFP) chce mesto využiť aj na modernizáciu depa a opravárenských dielní v prešovskom dopravnom podniku,“ uviedla hovorkyňa s tým, že mesto by sa tak vo všetkých prípadoch podieľalo 5 % spolufinancovaním, keďže dotácie pokryjú 95 % nákladov na každý projekt. „V prípade schválenia týchto žiadostí by šlo o najväčší objem čerpania európskych fondov v histórii Prešova,“ dodala.

Prečítajte si tiež: Prešovská radnica v netradičnej podobe: Vstup na úrad bije do očí, FOTO

Naposledy trolejbusy

Mestu Prešov bola naposledy schválená žiadosť o poskytnutie NFP pre projekt Modernizácia vozového parku trolejbusov v Prešove. Kúpa 15 nových strojov mestskej hromadnej dopravy sa bude realizovať prostredníctvom dotácie z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR vo výške 8,3 milióna eur a Dopravný podnik mesta Prešov investuje viac ako 400 000 eur z vlastných zdrojov.

Prečítajte si tiež: Akcia ako stvorená pre rodiny s deťmi: Prešovský EkoPark ponúkne zábavu a hry

Na prešovské cesty by tak malo pribudnúť desať kusov trojnápravových nízkopodlažných asynchrónnych trolejbusov s kĺbovou verziou a päť kusov dvojnápravových nízkopodlažných trolejbusov, ktoré by mali byť dodané na jar budúceho roka. „Proces verejného obstarávania bol začatý, tejto investícii predchádzal súhlas mestského zastupiteľstva,“ uviedla Kmetóny Gazdová. Kúpa nových vozidiel by mala podľa jej slov nielen zvýšiť komfort cestujúcich, ale najmä ich bezpečnosť.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM