Ľubomír Hudačko Kultúra

Prešov a jeho jedinečná služba pre ľudí: Mesto sa uchádza o prestížny titul IT produkt roka!

Trinástka bude v prípade Prešova snáď šťastným číslom. V rámci trinásteho ročníka prestížneho udeľovania cien IT Gala2013 je totiž v najužšom zozname nominovaných aj Mesto Prešov so svojou službou eGov. Ako jediná samospráva na Slovensku sa uchádza o významný titul IT produkt 2013!

Ilustračný obrázok k článku Prešov a jeho jedinečná služba pre ľudí: Mesto sa uchádza o prestížny titul IT produkt roka!
Zdroj: Webnoviny.sk

Jej cieľom je zhodnotiť odborné a manažérske úsilie osobností a firiem pôsobiacich v oblasti informačných technológií a telekomunikácií, oceniť najvýznamnejšie projekty, realizované v danom roku.

Jediná samospráva

Tradícia udeľovania prestížnych cien je udeľovať IT osobnosť, IT firma, IT produkt a IT projekt roka.

„Tento rok pribudla nová kategória IT produkt roka s cieľom vyzdvihnúť najinovatívnejšie pôvodné slovenské produkty,“ uviedol za organizátorov Martin Drobný. A práve v tejto kategórii „svieti“ medzi nominovanými ako jediná samospráva Mesto Prešov so svojou službou eGov.

„Aj tento projekt je jedným zo spôsobov, ako ukázať občanom mesta spôsob nakladania s mestským majetkom," povedal primátor Pavel Hagyari.

„Hlavným cieľom projektu eGov – Otvorené mesto – projekt informovania obyvateľov mesta Prešova, je riadeným, automatizovaným a efektívnym spôsobom sprístupniť aktuálne údaje z vybraných agend pre verejnosť nad rámec zákona, teda okrem povinne zverejňovaných informácií,“ vysvetlila Mariana Hurná z oddelenia informatiky MsÚ v Prešove, koordinátorka tohto projektu. Ako ďalej zdôraznila, v takejto komplexnosti neposkytuje údaje zo svojich systémov žiadna inštitúcia verejnej správy.

Výsledky budú vyhlásené 3. októbra 2013 na slávnostnom podujatí IT GALA.

Titul zlatého erbu už má

Prihlásené projekty hodnotila porota z pohľadu prínosu pre cieľovú skupinu, z hľadiska originálnosti riešenia, ako aj podľa referencií projektu. Produkty sa hodnotili z hľadiska inovatívnosti a originálnosti, dizajnu a úžitkových vlastností, ako aj prínosu pre cieľovú skupinu.

Služba eGov je jedinečná z hľadiska ľahkého prístupu k on-line informáciám z databáz mesta, bez nutnosti požiadania o poskytnutie informácie, výrazného šetrenia prostriedkov, času i ľudských zdrojov na poskytovanie informácií.

Služba eGov, ktorá už získala aj titul Zlatý erb 2012 ako najlepšia elektronická služba samospráv,

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM