Ľubomír Hudačko Samospráva

Prehovorili zvolení mestskí poslanci: Langová, Krajňák a spol. prezradili svoje plány!

Z 31 poslancov budeme mať v novom volebnom období až 15 nových mien. Oslovili sme niektorých kandidátov, ktorých si Prešovčania zvolili do mestského zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Prehovorili zvolení mestskí poslanci: Langová, Krajňák a spol. prezradili svoje plány!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Vo volebnom obvode číslo 6, teda časti sídliska Sekčov – stavba č.1 až č.4 získal 980 hlasov zároveň aj nezvolený kandidát na post primátora mesta Rudolf Dupkala.

Dokončenie Opálu, budovanie venčoviska

„Je to vlastne vysvedčenie, ktoré som od obyvateľov Sekčova dostal. Je to pre mňa záväzok pokračovať v začatej práci a nastúpenom trende počas ďalších štyroch rokov. Ďakujem všetkým voličom a sympatizantom za prejavenú dôveru,“ uviedol pre náš portál poslanec a dodal, čo bude pre neho v nasledujúcom období prioritou.

„Dokončenie komplexnej rekonštrukcie nákupného strediska Opál, vybudovanie venčoviska a psieho výbehu pre psíčkarov a pokračovať v rekonštrukcii občianskej infraštruktúry a vybavenia územia,“ prízvukuje. Zároveň zablahoželal novozvolenej pani primátorke a dodal, že čakal vyššiu volebnú účasť.

Benko na Šváboch s množstvom priorít

Presne 936 hlasov za obvod číslo 5, teda Solivar, Soľnú Baňu a Šváby získal Miroslav Benko. Aj on svoj post obhájil: „V prvom rade sa chcem všetkým poďakovať za dôveru a budem ďalej pracovať tak ako doteraz, aby som občanov nesklamal. Už teraz po voľbách začnem na plné obrátky, aby občan videl nejaký výsledok. Opätovná voľba znamená pre mňa veľmi veľa a veľmi si to vážim. Opäť budem každému dvíhať telefón a budem ľudský. Najbližšie po ustanovujúcom zastupiteľstve nás čaká najvážnejší bod – rozpočet na rok 2015. Tomu sa budem najviac venovať, aby tam boli tie veci, ktoré Prešov a naša mestská časť potrebuje, aby sme v ďalšom roku mali menej rozpočtových opatrení,“ uviedol na otázku, aké kroky bude podnikať v najbližšom období.

Zároveň sa bude bojovať zato, aby na sídlisku Šváby bola ďalej vybudovaná cyklotrasa i ďalšie novinky: „Najlepšie by bolo až po Delňu, medzi MŠ a ZŠ Važeckou športový areál, čiže ihrisko. Je to dobré miesto na šport, takisto chodník po Hypertesco. S výstavbou už sa začalo teraz, ale bude potrebné dokončiť ho, hoci sú tam problémy so súkromnými pozemkami. Je tam okolo 17 vlastníkov. Ďalej výtlky na cestách, zeleň ani nespomínam, to bude pre mňa samozrejmosťou. Občania chodia každý mesiac na výbor mestskej časti, takže tam si vypočujeme ich požiadavky a problémy. Stále je potrebné vypočuť hlas občana a urobiť maximum. Nato sme tam a občania nám preto dali dôveru, aby sme ich zastupovali,“ dodal Benko.

Podľa svojich slov má poslanec dobrý pocit z toho, čo sa urobilo za posledné štyri roky a je ťažko povedať, či očakával viac alebo menej hlasov vo svoj prospech: „Každému môžem smelo pozrieť do očí a doma do zrkadla. Som rád, že vysvedčenie bolo pozitívne a ľudia takto ohodnotili prácu poslanca. Trošku som bol pred voľbami smutný z toho, že skoro ani jeden kandidát na poslanca nebol ani raz na výbore mestskej časti, pričom sme ho mali 48-krát. No pred voľbami vyšli do ulíc a začali bojovať za naše sídlisko. Presvedčil som sa opäť, že ľudia nie sú hlúpi. Vedia zhodnotiť prácu. Určite ich opäť nesklamem. K primátorskym voľbám sa nebudem vyjadrovať, v Prešove chodí voliť stále okolo 27 000 ľudí a rozhodli občania. Novej primátorke chcem zablahoželať,“ dodal poslanec.

Langová chce nájsť s nováčikmi spoločnú reč

Stred mesta – staré mesto a teda obvod číslo 4 bude opäť zastupovať aj Janette Langová. „Veľmi si vážim, že som bola znovuzvolená za poslankyňu, beriem to ako vysvedčenie za moju štvorročnú poslaneckú prácu – dennodennú komunikáciu s občanmi pri riešení ich drobných či väčších problémov. Cením si to o to viac, že som opäť získala najväčší počet hlasov vo svojom obvode. Dôveru svojich voličov nechcem sklamať a chcem pokračovať v začatej práci, bude mi záležať na tom, aby sa realizovali investičné akcie, ku ktorým boli spracované projektové dokumentácie v roku 2014. Verím, že si s novými poslancami nájdeme spoločnú reč a budeme zveľaďovať svoju mestskú časť,“ uviedla postoj k výsledkom volieb.

Ako pokračovala, svoje priority jasne zadefinovala vo svojom obvode. Ako prvoradé považuje riešenie parkovacích miest na Ulici 17. Novembra a Sídlisku duklianskych hrdinov. „Chcem sa zamerať na vnútroblokové priestory na ulici Tarasa Ševčenka a Zápotockého, čiže riešenie príjazdových komunikácií a relaxačných zón. Chcem presadiť, aby sa v rozpočte mesta vytvorila osobitná kapitola, z ktorej by sme financovali cesty a chodníky v centre mesta – Jarková a Slovenská ulica – keďže je nemožné pokryť ich z rezervy VMČ. Ďalším problémom je Budovateľská ulica, kde sídlia veľké firmy, ktoré značne prispievajú do rozpočtu mesta, a teda si zaslúži rekonštrukciu cesty aj chodníkov. Primátorka Turčanová niekoľkokrát tento problém pomenovala počas svojich predvolebných vystúpení, preto verím, že sa jej to podarí naplniť,“ líčila ďalej Langová.

Podľa svojich slov verila, že sa stane poslankyňou. „Za tie 4 roky som si vytvorila vcelku dobré vzťahy počas komunikovania s občanmi alebo domovými dôverníkmi, aj keď pri žiadnych voľbách si nikto nemôže byť istý, lebo výsledok vždy závisí od účasti voličov a taktiež ich straníckej príslušnosti. Ja som išla ako nezávislá kandidátka bez podpory strany, nadôvažok bola proti mne zrejme nejakým protikandidátom vytvorená dosť intenzívna protikampaň, preto si o to viac vážim, že som to vo svojom obvode vyhrala. Vďaka za každý voličský hlas,“ dodala.

Priority volebného programu primátorky Turčanovej sa prelínajú aj s prioritami poslankyne Langovej. Najmä čo sa týka riešenia problémov v doprave a parkovania, ako aj školstva a kultúrneho diania v centre mesta. „To je mne blízka téma. Novej primátorke prajem, aby dokázala svoj volebný program naplniť, nech sa obklopí tými správnymi ľuďmi, odborníkmi. Veď všetkým nám musí ísť o skvalitnenie života Prešovčanov,“ uviedla na záver Langová.

Najviac hlasov v piatom obvode mal Krajňák

Voličov v piatom obvode presvedčil svojou prácou aj Peter Krajňák, ktorý je takisto obhajca postu poslanca. „Som vďačný za každý hlas a ďakujem občanom Solivaru, Švábov a Soľnej Bane za podporu. Aj v minulom zastupiteľstve bolo 17 nových poslancov, teraz znova obmena. Je to prirodzený kolotoč, niektorí sa o štyri roky vrátia. To, že sme v obvode zvolení všetci štyria tak ako predtým je príjemné vysvedčenie našej spoločnej práce,“ uviedol poslanec. Krajňák prezradil aj to, čo chystá v najbližšom období: „Najprv je potrebné zložiť poslanecký sľub a následne prebehne prvé zasadnutie mestskej časti, kde sa kreuje vedenie VMČ jeho predseda a sekretár. Od toho sa potom odvinú ďalšie kroky,“ rozmenil na drobné.

Podľa neho sú v Solivare veľkými prioritami obnova areálu NKP Solivar, sanovanie územia po bývalom závode Solivary, a.s. či začiatok výstavby cykloželezničky na Sigord. „Všetky tri témy sa dajú riešiť iba v kooperácii s inými inštitúciami a tu sa budem angažovať. V plnej kompetencii mesta je vybudovanie futbalového ihriska v Solivare. Som presvedčený, že futbal v Solivare ožije. Na Šváboch je potrebné projekt na pokračovanie cyklochodníka na Delňu, opraviť vybrané ulice a chodníky a vážne začať riešiť parkovanie. Obnove zelene musí predchádzať jasný plán výsadby verejnej zelene vrátane vnútroblokov. Na začiatku roka chcem zvolať veľké stretnutie občanov našej mestskej časti, kde by sme o týchto témach hovorili,“ pridal ďalej svoj postoj.

Výsledok primátorských volieb je logické vyústenie

V spomenutom obvode získal práve Krajňák najvyšší počet hlasov. „Nečakal som to. Tento rekordne vysoký počet v našom obvode, 1148, je záväzkom a budem sa snažiť spolu s kolegami Ferencom, Malagom a Benkom riešiť vzniknuté problémy k spokojnosti občanov,“ pokračoval Krajňák a na záver sa vyjadril aj k téme primátorských volieb.

„Voľby primátora sú dôležitým aktom v živote mesta a mrzí ma, že o tak dôležitej veci rozhodne „konštantne“ približne 27 000 obyvateľov mesta, pričom právo voliť má takmer 74 000 Prešovčanov. Výsledok je však logickým vyústením práce vedenia mesta, ktoré si samo pod sebou podpílilo konár. Nevýhodné príjmy z parkovania, kauza hlavný kontrolór či uprednostnený osobný záujem pred záujmom verejným vo viacerých projektoch. Verím, že nová pani primátorka si získa Prešovčanov a mesto bude naozaj v službe občanovi,“ uzavrel.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM