Ľubomír Hudačko Samospráva

Predvolebný zvrat v Prešove: Stredopravé strany sa spojili na podpore Turčanovej

Kandidátka na post primátora Prešova Andrea Turčanová získala pred voľbami ďalšiu podporu. V jej prospech sa kandidatúry vzdal Martin Ďurišin zo strany Sieť. Ako sám uviedol, chce ľuďom uľahčiť voľbu.

Ilustračný obrázok k článku Predvolebný zvrat v Prešove: Stredopravé strany sa spojili na podpore Turčanovej

V Prešove sa tak spojili stredopravé strany na podporu jednej kandidátky proti súčasnému vedeniu mesta.

Ďurišin o rozhodnutí

Ďurišin povedal, že jeho rozhodnutie pramení z toho, že chce uľahčiť ľudom voľbu, zjednotiť pravicu a zároveň ponúknuť reálnu alternatívu voči vládnej strane Smer-SD, ktorú v Prešove reprezentuje súčasný primátor. Je síce nezávislý, ale podporila ho vládna strana. Ďurišin zároveň požiadal Turčanovú, aby prevzala jeho záväzky z richtárskej prísahy a tá sa k tomu na tlačovej konferencii aj zaviazala.

„Dali sme minulý týždeň mandát miestnym predstaviteľom, aby sa to pokúsili dohodnúť, pretože tu, v Prešove, považujeme za dôležité, aby vyhral ten najlepší kandidát. V tejto chvíli sa zdá, že najlepšiu šancu z dobrých kandidátov má Andrea Turčanová a radi by sme jej pomohli, aby mohla spravovať mesto,“ povedal na tlačovej konferencii predseda strany Sieť Radoslav Procházka.

Zriekajú sa spolupráce s vládnou stranou

Ďalším dôvodom je podľa neho to, že ak má Sieť získať poverenie na vytvorenie stredopravej vlády v roku 2016, tak to musí byť vláda pevná a súdržná, preto treba už predtým preukázať schopnosť vyjsť si v ústrety a spolupracovať. Po Bratislave je Prešov druhým miestom, kde túto spoluprácu deklarujú.

Procházka zároveň oznámil, že predstavitelia jeho strany v Prešove sa zriekajú spolupráce s vládnou stranou po komunálnych voľbách, čo deklarujú aj vo vyhlásení svornosti. „Veľmi si vážim, že ďalšia strana sa priklonila ku mne a verím, že teraz sme spoločne reálnou alternatívnou k súčasnému vedeniu mesta. Je to dobré rozhodnutie nie pre mňa, ale pre Prešov,“ uviedla Turčanová. V Prešove bolo deväť kandidátov na primátora. Po vzdaní sa Martina Ďurišina ich je osem.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM