Samospráva

Predseda PSK Chudík chce zladiť svoje povinnosti: Zasadnutia krajských aj mestských poslancov tak postihli zmeny!

Termíny zasadnutí Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja sa menia. Dôvodom je zladenie povinností v Bratislave a v Prešove predsedu PSK Petra Chudíka. Ústretový krok urobilo aj vedenia mesta.

Ilustračný obrázok k článku Predseda PSK Chudík chce zladiť svoje povinnosti: Zasadnutia krajských aj mestských poslancov tak postihli zmeny!
Zdroj: TASR

Najbližšie zasadnutie Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja sa bude konať v pondelok 25. apríla. Mení sa tým doteraz zaužívaný termín utorkových zastupiteľstiev.

Chudík chce zladiť svoje povinnosti

Dôvodom je zvolenie predsedu PSK Petra Chudíka za poslanca Národnej rady SR, ktorý týmto krokom chcel zladiť svoje povinnosti v Prešove aj v Bratislave. Posúva sa aj čas začiatku rokovania na 10.30. Opätovne do NR SR bol zvolený aj riaditeľ Úradu PSK Stanislav Kubánek. Krajskí poslanci majú na programe prerokovať 20 bodov. K nosným témam patrí záverečný účet PSK za minulý rok. Budú schvaľovať aj druhú tohtoročnú úpravu rozpočtu.

Dôvodom je navýšenie rozpočtu bežných príjmov a bežných výdavkov, čo súvisí s väčším výberom nedaňových príjmov, získaním externých zdrojov a zapojením finančných prostriedkov z rezervného fondu na nové investičné akcie. Najviac financií pôjde na rekonštrukciu ciest po zime a opravu prevádzkových budov, ktoré patria cestárom. V oblasti kultúry a školstva sa zmeny financovania týkajú rekonštrukcií a dofinancovania už schválených investičných akcií. Ide o obnovu objektov múzeí v Humennom, Bardejove, hradu v Kežmarku. Počíta sa s vytvorením stredoškolského areálu v Kežmarku a obnovou športových objektov.

Postoj poslancov k štadiónu

Poslanci budú rozhodovať aj o rekonštrukciách havarijných úsekov ciest v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. Prerokujú správu o vyúčtovaní príspevku za služby vo verejnom záujme v prímestskej autobusovej doprave za minulý rok. Prešovčanov bude zaujímať postoj krajských poslancov k navrhovanému podielu PSK na projekte modernizácie prešovského futbalového štadióna. V programe je aj niekoľko bodov, ktoré patria pod majetkové prevody. Aby sa krajské zastupiteľstvo mohlo konať v zmenenom termíne, ústretový krok Chudíkovi urobilo aj vedenie mesta Prešov, ktoré presunulo svoje plánované zastupiteľstvo z pondelka 25. apríla na stredu 27. apríla.

V poslaneckých laviciach mesta aj kraja sedia totiž viacerí Prešovčania zvolení naprieč politickým spektrom. Hovorkyňa kraja Veronika Fitzeková uviedla, že Peter Chudík a Stanislav Kubánek budú podľa novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR ako poslanci Národnej rady SR poberať plat poslanca. Za ďalšiu funkciu platenú z verejných zdrojov (na Úrade PSK) im patrí príjem najviac vo výške minimálnej mzdy, v tomto prípade 405 eur.

Môže vás zaujímať:

Materská škôlka v Prešove by sa mohla dočkať opravy: Radnica chce získať financie na komplexnú rekonštrukciu!

Hľadajú sa vhodní adepti na práce pri obnove Šarišského hradu: Šancu majú aj záujemcovia z okolia!

Môžu vám prísť do domácností a vykonať zisťovanie: Prešovčania, na toto buďte radšej pripravení

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM