Michala Halásová Samospráva

Máme najviac dedín v SR: V kraji je až 666 obcí, hľadá sa tá naj!

Prešovský kraj vyhlásil už 7. ročník národnej súťaže Dedina roka. Táto súťaž okrem prestížneho titulu ponúka aj možnosť reprezentovať Slovensko v súťaži o Európsku cenu obnovy dediny. Súťaž umožňuje zúčastneným obciam prezentovať celú škálu aktivít, ktoré sa na vidieku odohrávajú.

Ilustračný obrázok k článku Máme najviac dedín v SR: V kraji je až 666 obcí, hľadá sa tá naj!
Zdroj: Dnes24.sk

Cieľom súťaže je preveriť úspešnosť fungovania Programu obnovy dediny na Slovensku, povzbudiť obyvateľov k aktívnej účasti na rozvoji svojho domova, zdôrazniť tradície a rozmanitosť, a upevniť postavenie vidieka v politike. Hlavnou myšlienkou je zachovanie tváre a duše dediny. „V našom kraji máme 666 obcí – najviac spomedzi všetkých samosprávnych krajov. Verím, že naše obce dokážu ponúknuť aj kvalitu a v tomto ročníku budú opäť úspešné. Bardejov získal ocenenie Mesto Slovenska, bol by som rád, keby sme mali aj Dedinu roka,“ skonštatoval predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík.

Doteraz najúspešnejšou dedinou z Prešovského kraja bola obec Liptovská Teplička (okres Poprad), ktorá sa stala Dedinou roka 2007. V roku 2011 obsadila v súťaži 3. miesto obec Hervartov (okres Bardejov). V Prešovskom kraji ďalšie ocenenia získala v roku 2011 obec Miklušovce (okres Prešov) za príkladné a kreatívne formy spolupráce všetkých generácií. V roku 2007 boli úspešné ešte dve obce z Prešovského kraja: v kategórii Dedina ako klenotnica obec Raslavice (okres Bardejov) získala ocenenie Za uchovávanie a prezentáciu autentického folklóru a obci Spišský Hrhov (okres Levoča) udelili mimoriadne ocenenie Za netradičné a originálne prístupy smerujúce k všestrannému rozvoju a zviditeľňovani­u obce.

Súťaž vyhlasujú Slovenská agentúra životného prostredia spolu s Ministerstvom životného prostredia, so Spolkom pre obnovu dediny a Združením miest a obcí Slovenska. Impulz na prihlásenie do súťaže môže dať obci ktorýkoľvek obyvateľ Slovenska. Uzávierka prihlášok je 30. 4. 2013.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM