Andrea Mesarčíková Rôzne

Pre zosuv svahu obyvatelia 20 domov strávili ďalšiu noc u príbuzných

Mimoriadna situácia, ktorú vyhlásili v obci Kapušany, okres Prešov, 7. júna kvôli zosuvu svahu v lokalite pod Kapušianskym hradom, naďalej trvá.

Zosuv vážne poškodil statiku siedmich rodinných domov, praskliny sa však objavili aj na ďalších.
Starosta Jozef Pribula dnes pre TASR uviedol, že 62 obyvateľov z 20 domov prespalo aj túto noc u príbuzných, pretože podľa odborníkov, ktorí robili geologický prieskum, spodná voda zo svahu sa stále tlačí dolu a môže vážne ohroziť statiku domov aj v nižších častiach tejto lokality.
„Aj keď sa navonok zdá, že situácia sa stabilizovala, podľa odborníkov sa nedá vylúčiť, či nedôjde k zväčšeniu trhlín na domoch. Aj v nižšie položených domoch sa zistilo, že sa vydúvajú obkladačky, čo pravdepodobne spôsobuje tlak spodnej vody, preto sme odporúčali občanom, aby sa do domov nevracali,“ konštatoval Pribula.
Starosta dodal, že napriek tomuto varovaniu sa v utorok večer do svojich príbytkov v okrajovej časti svahu vrátili tri rodiny, museli však podpísať reverz s tým, že boli oboznámení o riziku. Celá oblasť zostáva naďalej uzavretá. V spomínaných siedmich domoch je odpojený plyn a odstavený je aj vodovod.
„Jeden z domov je taký poškodený, že sme nútení pre jeho obyvateľov zabezpečiť náhradné ubytovanie na dlhšiu dobu,“ povedal starosta. Dodal, že v utorok prizvaný geológ urobil 12 metrov hlboký prieskumný vrt na svahu, ktorým sa potvrdilo, že spodná voda má vysokú hladinu. V priebehu dnešného dňa zrealizujú ďalší vrt. Popoludní stabilitu domov postavených na tomto svahu opäť posúdi statik. Obec dnes ráno zriadila aj špeciálny bankový účet, na ktorý môžu organizácie, podnikateľské subjekty, ale i občania finančne prispieť pre postihnuté rodiny.
Obec Kapušany, v ktorej pravidelne spôsobuje problémy riečka Sekčov, sa v tomto roku záplavám vyhla. Následky prudkých dažďov sa však prejavili na zosuve svahu pod hradom. Prvé informácie o praskaní rodinných domov v tejto lokalite nahlásili obyvatelia v pondelok predpoludním. V ten istý deň do 20,45 h muselo opustiť 23 domov 79 obyvateľov, ktorých prichýlili príbuzní. Na uliciach v spomínanej lokalite sú popraskané obvodové múry viacerých domov, praskliny vidno aj na dvoroch a výrazne je poškodená aj vozovka na jednej z ulíc.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM