Milan Jusko Rôzne

Pozrite si to: V prešovskej fontáne plávajú zlaté rybky

Aj keď sa letná prevádzka prešovských fontán začala už približne pred viac ako mesiacom, Neptúnova fontána ožila až minulý piatok symbolickým otvorením – vypustením rodinky „šupináčov“, ktoré v nej budú mať dočasný domov.

Život do prešovskej fontány vdýchli deti spolu s primátorom mesta vypustením zlatých a červených rybiek.** „Vypustené boli zlaté KOI kapre (japonské kapre), zároveň aj červené karasy, ktoré farebne dotvárajú kolorit fontány, “** uviedol Rastislav Feriančík z dodávateľskej spoločnosti Záhradníctvo Sadex. Ako dodal, šesť japonských kaprov má dĺžku okolo 30 – 35 cm a päť karasov je 15 – 20 cm dĺžky, pričom tento počet je optimálny k pomeru objemu vody vo fontáne.

Ryby budú vo fontáne pri dobrom počasí až do konca októbra. Títo sezónni obyvatelia sú podľa potreby prikrmovaní, ale ako minulé roky ukázali, prikrmovateľmi sa stali aj deti či návštevníci parku.

Fontány v Prešove sú v činnosti od apríla do októbra, prevádzkovanie v roku je rozdelené na:

  • príprava na zimné obdobie – od 15. októbra do 30. októbra prislúchajúce­ho roka
  • zimné obdobie – od 30.októbra do 15.apríla prislúchajúceho roka (bez vody)
  • príprava na letné obdobie – od 15. apríla do 30. apríla prislúchajúce­ho roka
  • letné obdobie – prevádzkovanie od 1. mája do 15. októbra prislúchajúceho roka (s vodou)

Na prevádzku prešovských fontán sa každoročne predpokladá objem cca 2 000 m3 vody a cca 75 000 kWh je predpokladaná spotreba elektrickej energie. Na základe zmluvy o všeobecnej údržbe v meste Prešov pre zabezpečenie prevádzkovania mestských fontán, hodín, vlajkovej výzdoby a mobiliáru, vykonáva všetky príslušné práce O. S. V. O. comp, a.s. Na všetky spomínané činnosti je pre tento rok v rozpočte vyčlenených 67 000 eur.

presov24 text: Veronika Kmetóny Gazdová video: Milan Jusko

Pozrite si to: V prešovskej fontáne plávajú zlaté rybky
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM