Ľubomír Hudačko Šport

Pozrite si to: Toto sú najúspešnejší športovci nášho mesta za rok 2013!

Prelom rokov je vo všeobecnosti v športových kruhoch obdobím, keď sa športovcom dostáva vďaky a úcty za ich výnimočné športové výkony. Pozrite si prehľad najúspešnejších športovcov Prešova za rok 2013!

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si to: Toto sú najúspešnejší športovci nášho mesta za rok 2013!
Zdroj: Dnes24.sk

Ocenenia spravidla získavajú tie športové osobnosti a športové družstvá, ktoré dosiahli výrazné úspechy na slovenskej a medzinárodnej športovej scéne. Akt oceňovania športovcov a športových družstiev sa uskutočňuje už neuveriteľných 53 rokov.

Ocenení športovci:

Družsvo dospelých hádzanári Tatrana Prešov – Najúspešnejší klub v novodobej histórii slovenskej hádzanej. V roku 2013 získal už deviaty titul majstra Slovenska a desiaty raz putoval do klubovej vitríny Slovenský pohár. Tatran hral kvalifikáciu Ligy majstrov. V Pohári EHF postúpil do skupinovej fázy, kde jeho súpermi budú renomované kluby z hádzanárskych mimoriadne vyspelých krajín Francúzska, Švédska a Maďarska.

Družstvá mladíkov (bez určenia poradia) starší dorastenci Tatrana Prešov – hádzaná mladší dorastenci Tatrana Prešov – hádzaná hokejisti P.H.K. Prešov (U 18) – hokej – Dorastencom P.H.K. strelkyne ŠKP Polícia Prešov (športová streľba) – Športové strelkyne z Prešova: Ivana Oľšavská, Kristína Spišáková, Jana Hyblerová, Zuzana Gabužďová, Dominika Škotková patria k najlepším na Slovensku. mladšie dorastenky Bemaco ŠŠK SLŠ Prešov – hádzaná

Najúspešnejší športovec Prešova za rok 2013: Dajnis Kristopans – hádzaná – Ľavoruký lotyšský hádzanár s výškou 215 cm a hmotnosťou 135 kg, sa v prešovskom klube vypracoval na jednu z opôr rodnej krajiny. Prezývaný „Drobček“ ostáva naďalej verný farbám Tatrana. I napriek tomu, že takého hráča by radi zlanárili špičkové kluby. Zmluvu s Tatranom má do konca júna 2015.

  • Deväť ocenených športovcov bez určenia poradia

Balážová Veronika (taekwondo – ŠK TKD GE-BAEK Prešov) Aj v minulom roku potvrdila, že patrí k najlepším slovenským reprezentantkám v taekwondo.

Drotár Igor a Bánoci Vladimír – (Motorizmus – Rally system Slovakia Prešov) Dvojica, ktorá je príkladom, že aj v pokročilejšom veku sa dajú dosahovať pozoruhodné športové výkony.

Duchnovská Jana – (moderná gymnastika – KMG Charm Prešov ) Moderná gymnastka Charm Prešov v roku 2013 reprezentovala Slovensko na majstrovstvách Európy vo Viedni, na majstrovstvách Slovenska vo viacboji získala bronzovú medailu.

Fabian Peter – (karate – Karate klub Goju-kai Prešov) Mladý karatista, ktorý súťaží v disciplíne KATA (súborné cvičenia – starší juniori a seniori) opäť potvrdil, že patrí k tomu najlepšiemu čo Slovensko a mesto Prešov má.

Falat Matej – reprezentant SR na ZOH 2014 v Soči – (člen reprezentačného a-teamu v alpských disciplínach) Slovenská mužská dvojka v slalome a v superkombinácii patrí u nás k obrovským nádejam v alpských disciplínach. Doposiaľ najväčším vrcholom nášho lyžiara účasť na zimných olympijských hrách v Soči. Matej Falat tak bude historicky prvým Prešovčanom v individuálnom športe, ktorý bude vystupovať na zimných olympijských hrách.

Glod Dominik – (armwrestling – pretláčanie rukou – AWK Prešov) Mladý pretláčač rukou dosahuje v každom súťažnom ročníku mimoriadne úspechy. V roku 2013 získal na majstrovstvách Európy do 21 rokov v Litve dve strieborné medaily.

Namešpetrová Martina – (tlak na lavičke – ŠK Slyo Fit Prešov) Členka Športového klubu Slyo Fit Prešov v minulom roku ukázala opäť svoju genialitu. Viacnásobná majsterka Slovenska v tlaku na lavičke (2011, 2012, 2013) sa stala opäť v tejto kategórii majsterkou sveta (GPC).

Tartaľová Erika – (kickboxing – Kickboxing club Panter Prešov) Členka Kickboxing club Panter Prešov – jedného z naj kickboxérskych klubov na Slovensku – dosiahla vlani vynikajúce výsledky. Na majstrovstvách Európy kadetov a juniorov WAKO v poľskej Krynici sa stala majsterkou Európy v kategóriách light contact a kick light. Na Svetovom pohári WAKO v Szegede (HUN) sa tešila zo zisku zlatej medaily kategórii kick light.

Urban Tomáš – (hádzaná – Tatran Prešov) Dvadsaťštyriročný krídelník Tatrana, slovenský reprezentant, patrí k najlepším nielen v domácich či európskych súťažiach, ale aj v nadnárodnej SEHA GSS lige.

Objav roka:

Juraj Milý (hokej – P.H.K. Prešov) Stále len sedemnásťročný hokejista patrí k perspektívnym hráčom prešovského a slovenského hokeja. Gólmi a umnou hrou sa podieľal na zisku dorasteneckého titulu P.H.K. Prešov v minulej sezóne.

Skokan roka:

Lukáš Urban (Tatran Prešov – hádzaná) Len nedávno osemnásťročný hádzanár je vari najväčším talentom, ktorý vzišiel v ostatných rokoch z prešovskej hádzanárskej liahne. Už ako sedemnásťročný debutoval v majstrovskom tíme seniorov Tatrana. V nominácii reprezentačného trénera SR bol aj v zápasoch na Cypre a doma proti Rumunsku.

Sieň slávy prešovského športu:

Igor Liba

Narodený: 4. novembra 1960 v Prešove.

Kariéra: Trvala 26 rokov. V roku 1977 ju odštartoval v rodnom Prešove, kde nastúpil prvý raz za seniorov. O dva roky neskôr ako 19-ročný prestúpil do ligových Košíc. Tam zotrval do roku 1988 (medzitým strávil dva roky na vojenčine v Dukle Jihlava), keď mu bolo umožnené odísť do NHL. Strávil tam jednu sezónu v kluboch New York Rangers a Los Angeles Kings. V 37 zápasoch získal 25 bodov (7+18). V roku 1989 sa vrátil späť do Košíc. Od roku 1990 vystriedal viacero klubov (švajčiarsky Biel, rakúsky Zeltweg, talianske Fiemme Cavalese, fínske TuTo Turku) a medzitým sa dvakrát vrátil do Košíc. Obliekal však aj dresy Trebišova, Spišskej Novej Vsi a na záver rodného Prešova, kde v roku 2003 ukončil kariéru. V najvyšších súťažiach odohral spolu 739 zápasov a získal v nich 788 bodov (359+429). Reprezentačný dres obliekol v 211 zápasoch, v ktorých strelil 66 gólov.

Úspechy: Štartoval na šiestich MS, na ktorých získal zlato (1985), dvakrát striebro (1982, 1983) a dvakrát bronz (1987, 1992). Trikrát štartoval na zimných olympijských hrách, z ktorých má jedno striebro (1984) a jeden bronz (1992). Na svojom konte má päť majstrovských titulov – štyri federálne (1983, 1984 s Duklou Jihlava, 1986, 1988 s VSŽ Košice) a jeden slovenský (1999 s HC Košice). V sezóne 1981/82 bol s 35 gólmi najlepším strelcom súťaže a v roku 1984 sa stal držiteľom Zlatej hokejky. Od roku 2005 je členom Siene slávy slovenského hokeja.

Rodina: Manželka Svetlana, syn Richard, dcéra Alexandra.

Foto: Viktor Zamborský/archív fb

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM