Ľubomír Hudačko Rôzne

Pozriete na ne a možno sa vám pred očami zjaví celé detstvo: Lístky z prešovskej MHD, ktoré sú už dávnou minulosťou

Prešiel už dlhý čas, odkedy sa v Prešove predal z automatu vôbec prvý cestovný lístok. A vedzte, že aj dizajn papierových vstupeniek do spojov MHD sa rokmi poriadne zmenil.

Ilustračný obrázok k článku Pozriete na ne a možno sa vám pred očami zjaví celé detstvo: Lístky z prešovskej MHD, ktoré sú už dávnou minulosťou
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Mestská hromadná doprava je aj v Prešove pravidelne využívaná mnohými obyvateľmi. Cestujúci linky, ktorými pravidelne jazdia, už poznajú takpovediac do detailov. Rovnako je to aj so zástavkami. Každý z pasažierov rovnako tak dobre vie, ako a v akej výške zaplatiť cestovné. Práve s platbou za jazdu v MHD súvisia dobové artefakty, ktoré vám prinášame na fotkách a ktoré možno aj vo vás vyvolajú spomienky z minulosti.

Merona 2000

Ide totiž o cestovné lístky práve z čias už dávno minulých. Dizajn papierových vstupeniek do spojov MHD sa rokmi poriadne zmenil. Dnešná podoba papierových vstupeniek do mestskej hromadnej dopravy sa s ich niektorými predchodcami už nedá ani veľmi porovnávať. A viete napríklad, aké automaty v našom meste v začiatkoch vlastne fungovali?

V Prešove najprv išlo o jednotarifné automaty Merona 2000. Tieto prístroje boli vyrábané v západnom Nemecku. Odvtedy však ubehlo veľmi veľa vody a v súčasnosti sú už aj automaty na cestovné lístky vybavené oveľa modernejšími technológiami.

„Prvý cestovný lístok z automatu sa v Prešove predal 1. decembra 1977. Automaty na zastávkach MHD Šport Solivar predávali dva druhy zľavnených a dva druhy občianskych cestovných lístkov celkovo 31 rokov. Pred zavedením meny euro ich nahradil nový automat slovenskej výroby,“ dozvedeli sme sa od zástupcov prešovského Dopravného podniku.

50 000 kusov

A na záver, len pre zaujímavosť a urobenie si predstavy o počte predávaných lístkov v súčasnej prešovskej MHD. V roku 2015 sa v 7. kusoch automatov na Železničnej stanici mesačne predalo približne 50 000 kusov lístkov. A ako cestovné lístky kedysi vyzerali? To si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Môže vás zaujímať:

Dopravný podnik otvoril dvere dokorán: Pochválil sa aj novinkou, ktorá bude brázdiť ulice Prešova!

V Prešove štartujú Dni mesta: Zoznámte sa s absolútnou novinkou, týka sa tradičného východniarske­ho jedla!

Veľký projekt týkajúci sa majiteľov áut v Prešove: V meste chcú zaviesť rezidenčné parkovanie!

História cestovných lístkov MHD v Prešove? Takto kedysi vyzerali
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM