Ľubomír Hudačko Správy

Pozoruhodná udalosť pre prešovské mamičky: Bazár, masáž pre najmenších a aj sprievod mestom!

Prešovské mamičky sa zapoja do milej udalosti. Tešiť sa so svojimi ratolesťami môžu na bazár, masáž pre najmenších a aj dokonca sprievod mestom. Čo všetko bude na programe počas pozoruhodného podujatia?

Ilustračný obrázok k článku Pozoruhodná udalosť pre prešovské mamičky: Bazár, masáž pre najmenších a aj sprievod mestom!
Zdroj: Dnes24.sk

Prešovská skupina matiek nosiacich bábätká v šatke alebo nosiči sa počas tohto týždňa zapojí do 7. ročníka Medzinárodného týždňa nosenia detí.

Sprievod matiek v Prešove

Ako uviedla organizátorka prešovských aktivít Tatiana Nováková, od 5. do 9. októbra pripravili v Prešove bohatý program pre deti, ich matky aj širokú verejnosť. Objím svoj svet je tohtoročným heslom podujatia, ktoré sa na Slovensku koná po tretí raz. Jeho cieľom je propagácia zdravého ergonomického nosenia detí.

Prešovské aktivity začínajú v pondelok prezentáciou podpornej skupiny matiek nosiacich svoje deti v šatke, ku ktorým sa môžu pridať aj ďalšie matky. Registrácia začína od 9.00 v južnom parku na Hlavnej ulici, odkiaľ sa sprievod matiek vydá na krátku trasu od Divadla Jonáša Záborského po Trojicu. Počas celého dňa sa na pešej zóne verejnosť môže dozvedieť viac o rôznych možnostiach nosenia detí.

Masáž pre najmenšie deti

Animátorky predvedú názorné ukážky uväzovania šatiek. Mamičky s deťmi ukážu rôzne druhy šatiek, ergonomických nosičov a iných pomôcok na zdravé nosenie detí. Počas ďalších dní bude program prebiehať v prešovskom rodinnom oddychovom centre Emerka na Bernolákovej ulici, kde sa stretávajú matky, ktoré sú zväčša na materskej dovolenke. V utorok 6.10. bude program venovaný rôznym aktivitám zameraných na ich relax a oddych s možnosťou dať sa nalíčiť. Popoludní sa tu bude tancovať a cvičiť s deťmi v šatkách a nosičoch.

Počas ďalších dní organizátorky pripravili besedu s laktačnou poradkyňou s možnosťou osobného poradenstva pri dojčení. Predstavia projekt Živá knižnica s podtitulom S dieťaťom pri srdci. Ide o diskusné stretnutie so zámerom podeliť sa o pozitívne, ale aj negatívne skúsenosti spojené s nosením detí. S bábätkami budú môcť matky cvičiť na fitloptách. Dozvedia sa o logopedických problémoch detí. V ponuke je masáž určená pre najmenšie deti. Rodičia sa môžu inšpirovať aj témou bezplienkovej metódy.

Bazár šatiek a nosičov

Program v Prešove vyvrcholí v piatok 9.10. workshopom o nosení detí. Účastníci sa budú môcť zoznámiť s rôznymi pomôckami na nosenie a nacvičiť si uväzovanie rôznych spôsobov šatky. Organizátori pripravili aj bazár šatiek a nosičov. Počas celého týždňa bude v priestoroch Emerka inštalovaná výstava fotografií nosiacich rodičov. Premiérovo sa toto svetové podujatie uskutočnilo v roku 2008 v USA. Založili ho štyri skupiny nosiacich nadšencov z Chicaga, New Yorku, Birminghamu a Bay Area.

Odvtedy sa podujatie koná vždy začiatkom októbra a jeho cieľom je zvýšiť v oblasti nosenia detí povedomie širokej verejnosti prostredníctvom médií, workshopov a rôznych iných vzdelávacích akcií. Na Slovensku sa podujatie zrealizovalo prvýkrát pred dvoma rokmi v Spišskej Novej Vsi, v minulom ročníku sa rozšírilo do 22 miest, bol medzi nimi aj Prešov.

Čítajte tiež:

Pozoruhodná novinka v našom meste: Takúto pomoc môžu deti využiť pred rozvodom rodičov!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM