Ľubomír Hudačko Správy

Pozor na novinku v našej MHD: O otvorení dverí už nerozhoduje len vodič

Prekvapilo vás, že vodič MHD neotvoril dvere? Nie je to jeho chyba, vo vybraných vozidlách sa od začiatku septembra rozhodujú o tom, ktoré dvere budú otvorene sami cestujúci. V trolejbusoch a autobusoch vybavených touto funkciou už nebude vodič na zastávke otvárať všetky dvere automaticky.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na novinku v našej MHD: O otvorení dverí už nerozhoduje len vodič
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Vodič dvere len odblokuje a o tom, ktoré z nich sa skutočne otvoria, rozhodnú cestujúci stlačením príslušného tlačidla. Dvere, o ktorých použitie nebude mať záujem žiaden cestujúci, tak zostanú zatvorené.

Samoobslužné otváranie dverí už poznajú mnohí Prešovčania z iných slovenských miest (napr. z Košíc, Banskej Bystrice, Žiliny, Nitry, či Bratislavy), ale aj zo zahraničia, kde je väčšinou už roky bežným štandardom. Hlavnou výhodou samoobslužného otvárania dverí je zamedzenie zbytočného otvorenia dverí, ktoré nikto nechce použiť. Zvyšuje sa tým účinnosť vykurovania a klimatizácie. V zimnom období do vnútra vykurovaného vozidla menej preniká chladný vzduch, v letnom období sa zase v klimatizovanom vozidle obmedzuje prienik horúceho vzduchu zvonku.

„Pre cestujúcich nový systém znamená len stlačenie jedného tlačidla. Tlačidlo otvárania dverí je zreteľne vyznačené a nachádza sa zvnútra i zvonkajšku vozidla v blízkosti dverí alebo priamo na nich. Stlačiť ho možno aj v predstihu (napr. v jazde medzi zastávkami), dvere sa vždy otvoria až na zastávke. V prípade zastávok na znamenie slúži predvolenie otvorenia dverí zároveň ako signál vodičovi na zastavenie, nie je teda potrebné stlačiť tlačidlo otvárania dverí a potom ešte tlačidlo znamenia vodičovi,“ uviedol Dopravný podnik mesta Prešov.

Samoobslužným otváraním dverí je vybavená iba časť novších, nízkopodlažných autobusov a trolejbusov. V starších vozidlách, ktoré ho nemajú namontované, budú vodiči otvárať na zastávkach všetky dvere, tak, ako doteraz.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM