Lucia Bačkayová Rôzne

Pozor na nebezpečnú infekciu močových ciest

Pri ktorých príznakoch je nevyhnutné vyhľadať lekára?

Ženy v porovnaní s mužmi sú náchylnejšie na zápal močových ciest, preto by starostlivosti o svoje telo mali v týchto chladných mesiacoch venovať zvýšenú pozornosť. Chronické opakovanie zápalu môže viesť dokonca k neplodnosti.

Takmer každá žena má s týmto problémom vlastnú skúsenosť. Medzi najčastejšie príznaky patrí časté močenie, ktorého súčasťou sú nepríjemné bolesti, pálenie až rezanie, hlavne na konci močenia. Ak v moči objavíte krv, čo najskôr by ste mali navštíviť lekára. Sprievodnými príznakmi sú aj teplota, slabosť, únava, bolesti kĺbov,…

Zápal močových ciest môže okrem nachladnutia vyvolať nesprávna hygiena, nedostatočná frekvencia močenia, ako aj zadržiavanie moču, zvýšená pohlavná aktivita, zvýšený stres či znížená obranyschopnosť.

Najčastejšie využívanou liečebnou metódou sú antibiotiká. Lekári odporúčajú piť veľké množstvo tekutín, aby sa škodlivé látky, ktoré zápal spôsobili, odstránili čo najskôr z tela von. Veľmi vhodné je piť urologické čaje a to čo najčastejšie. Netreba zabúdať udržiavať si svoje telo v teple, hlavne nohy, nesadať na studenú podlahu a nenosiť „odhalené kríže“. Tie sú jedným z hlavných spúšťačov infekcie.

Ak ste sa predsa len rozhodli pre domácu liečbu, mali by ste si naordinovať horúci kúpeľ, relaxáciu s nohami vo zvýšenej polohe, minimálne 3l tekutín denne, noste bavlnenú spodnú bielizeň. Z vášho jedálnička by ste mali vynechať všetko sladké, korenisté či veľmi slané, neodporúča sa piť kávu, alkohol, džúsy,…

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM