Ľubomír Hudačko Šport

Povedali by ste, že sa venuje bojovému športu? ROZHOVOR s krásnou Luciou z Prešova

Dievčenský úsmev a mladistvý vzhľad. Prešovčanka Lucia Langošová sa venuje bojovému umeniu, čo by ste len tak netipovali. Viac o nej v našom rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Povedali by ste, že sa venuje bojovému športu? ROZHOVOR s krásnou Luciou z Prešova
5
Galéria
Zdroj: archív Lucia Langošová

Lucia Langošová je slovenská reprezentantka v karate, viacnásobná majsterka SR a vicemajsterka Európy v štýle Shitoryu. Stala sa taktiež víťazkou internetového hlasovania o športovca roka 2016, išlo o anketu vyhlásenú mestom Prešov. Lucia súťaží v kategórii senioriek Kumite, športový zápas. Práve s ňou sme pre vás pripravili nasledujúci rozhovor.

Lucia, venujete sa športu, kým vaše rovesníčky sa venujú napríklad tanečnej. Prečo ste teda začala s karate?

Ako šesťročná som vyskúšala krúžok tanečnej, či veríte alebo nie. Tanečná bola fajn, no ja som bola veľmi živé dieťa a vždy sa mi páčili športy s bojovou tematikou.

Boli ste nedávno na súťaži v Spojených arabských emirátoch. Skúste priblížiť čitateľom, o akú súťaž išlo?

V Dubaji sa konalo Karate 1 Premier League – Zlatá Liga, Svetový pohár. Tento turnaj má viacero kôl po celom svete. K1 patrí medzi najprestížnejšie turnaje, kde na tatami sa stretávajú najlepší zápasníci z celého sveta.Po tomto turnaji, čo sa týka prestíže nasledujú ME a MS. Touto cestou by som chcela poďakovať Štefanovi Poláčekovi za vybavenie nemalých finančných prostriedkov, ktoré mi umožnili vycestovať na tento turnaj. 

Koľko rokov sa venujete karate a aké sú tvoje ďalšie ciele? Chcete ísť aj na Olympiádu do Tokia 2020?

Karate sa venujem už 18 rokov. Už dávno to nie je pre mňa iba šport vo voľnom čase, alebo len nejaký koníček. Je to môj životný štýl, ktorého sa držím. Teraz sa nachádzame pomaly na konci sezóny. Čakajú ma ešte posledné dôležité turnaje. Zavŕšenie sezóny budú ME Shito ryu. Samozrejme, snom všetkých vrcholových športovcov a teda aj môj sú olympijské hry. Môj najväčší cieľ je sa dostať na OH do Tokia v 2020.

Čo vám karate dalo? Prečo by mali dievčatá trénovať karate?

Karate mi dodáva sebaistotu a dá sa povedať, že ma tak nejak zocelilo. A prečo by ženy mali trénovať karate? V dnešnej dobe potrebuje každý nejaký ten ventil a karate je tým mojím. Ako psychicky tak aj fyzicky. V karate sa žena naučí kopy a údery, čo určite nie je na škodu. A nakoniec, z karate má žena peknú postavu. Hádam je to aj vidieť (smiech).

Skúste popísať váš klub KK Junior Prešov.

Náš klub má dlhoročnú tradíciu. Vychoval veľa skvelých karatistov, reprezentantov, trénerov a hlavne skvelých ľudí. Medzi najvýznamnejšie osobnosti nášho klubu určite patrí Peter Broda, ktorý bol dvojnásobný majster sveta. Náš klub je tiež tvorcom zaujímavého a prospešného projektu Juniorko. Tento projekt je zameraný na pomoc deťom zo sociálne slabých pomerov alebo z detského domova v športe. Som veľmi hrdá, že som členka nášho klubu. 

Prečo by mali naši priaznivci prísť ku vám trenovať, resp. prihlásiť ku vám svoje dieťa?

Dôvodom, prečo k nám je ten, že nerobíme to pre nejaký zárobok ale preto, lebo tento šport milujeme. Tento rok sme mali v rámci celého Slovenska rekordný počet nováčikov. Deti sú u nás vedené k celkovému rozvoju pohybových činností. Nájdu si množstvo nových kamarátov. Každý tréning pre nováčikov je formou hry, takže je to zábava. Patríme medzi najväčšie a najlepšie kluby na Slovensku. Ale vítaní sú aj starší zverenci, mávame dokonca aj tréningy pre rodičov zverencov KK Junior.

Máte priateľa? Neboja sa chalani tvrdej dievčiny?

Nie, aktuálne som bez frajera. Keďže veľa trénujem a cestujem, nie každý to vie so mnou vydržať (smiech). No bližšiu osobu mám, čo ma podporuje a drží mi palce. A či sa chalani boja? Trochu s nimi cukne, keď zistia že som karatistka. Ale nemajú sa čoho báť, pretože každý, kto ma pozná vie, že som večne veselá a vysmiata. Tvrdá som iba na tatami (úsmev).

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Kopy a údery nie sú pre ňu problémom: Kráska z Prešova sa venuje karate
5
Galéria
Zdroj: archív Lucia Langošová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM