Monika Földešiová Samospráva

POTVRDENÉ: Peter Chudík chce byť opäť županom

Kandidátom strany Smer-SD na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) je úradujúci župan Peter Chudík. Informoval o tom predseda prešovskej Krajskej rady Smer-SD Stanislav Kubánek.

Ilustračný obrázok k článku POTVRDENÉ: Peter Chudík chce byť opäť županom
Zdroj: Dnes24.sk

„Krajská organizácia otvorila širokú diskusiu na úrovni okresov, koho by mala strana Smer-SD postaviť za kandidáta na predsedu PSK. Z 13 okresných organizácií vzišlo jedno meno, a to Peter Chudík,“ povedal Kubánek a dodal, že krajská rada akceptovala tieto návrhy a kandidáta schválila.

Krajský predseda Smeru-SD uviedol, že Chudík má bohaté skúsenosti v regionálnej politike a za jeho kandidatúru hovoria aj dosiahnuté výsledky. Pozitívom kandidáta, podľa Kubánka, je aj jeho schopnosť získavať pre kraj financie s rôznych zdrojov.

Chudík konštatoval, že v kandidatúre ho povzbudila na jednej strane dôvera krajských a okresných organizácií, ale aj dobré výsledky v hodnotení regionálnych samospráv v rámci Slovenska, ktoré PSK dosiahol napriek finančnej kríze. „Aj keď tých peňazí nikdy nebude dosť, keď treba riešiť niečo závažné, stále sa nejaké rezervy v našom rozpočte nájdu,“ povedal úradujúci predseda PSK.

Jeho prioritami stále zostávajú doprava a cesty. Zdôraznil, že v nasledujúcom období sa VÚC bude podieľať aj na riešení dopravnej situácie v krajskom meste. Rovnako sa chce intenzívne venovať energetickým fondom vo vzťahu k projektu ELENA, do ktorého sa má zapojiť okolo 17 miest z Prešovského kra­ja.

„Bude treba pracovať na školstve, lebo počet žiakov má klesať a financovanie je dosť zložité. Podarilo sa od roku 2003 znížiť počet subjektov o polovicu a v podstate neboli vážnejšie problémy,“ povedal Chudík a dodal, že pokles žiakov je dosť výrazný a bude pravdepodobne znovu treba hľadať rezervy.

Peter Chudík sa narodil 18. februára 1961 v Lipanoch. Absolvoval štúdium na Lekárskej fakulte Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach. Po ukončení štúdia až do roku 1993 pôsobil ako všeobecný lekár. Neskôr ako riaditeľ Polikliniky v Sabinove a riaditeľ Nemocnice s poliklinikou J. A. Raimana v Prešove.
Chudík bol v roku 1996 vymenovaný za splnomocnenca vlády SR pre prípravu a zriadenie Prešovského kraja. Po jeho zriadení sa stal prednostom Krajského úradu v Prešove, kde pôsobil do novembra 1998. V septembri 2001 sa stal poslancom Národnej rady SR. Následne v decembri 2001 bol vo voľbách do orgánov VÚC zvolený do funkcie predsedu PSK, ktorú vykonáva už tretie volebné obdobie.

foto: Smer-SD

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM