Ľubomír Hudačko Rôzne

Poriadna dávka exotiky na východe: Arabskí študenti vytvorili na medicíne kúsok orientu!

Medici mali možnosť vychutnať si poriadnu exotiku. Umožnili im to ich spolužiaci pochádzajúci zo Saudskej Arábie, ktorí si pre svojich kolegov a učiteľov pripravili akciu s veľkou dávkou orientu. Veď si to pozrite.

Ilustračný obrázok k článku Poriadna dávka exotiky na východe: Arabskí študenti vytvorili na medicíne kúsok orientu!
Zdroj: Dnes24.sk

Nevídaný ruch vo štvrtok zažil vestibul pred Aulou Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach vďaka podujatiu, ktoré zorganizovali študenti lekárskej fakulty pochádzajúci zo Saudskoarabského kráľovstva. Tí predstavili svojim kolegom a pedagógom svoju krajinu a tradičný i moderný spôsob života v nej. Pozvanie na propagačno-spoločenské podujatie nazvané „Čo všetko viete o Saudskoarabskom kráľovstve“ prijal aj zástupca rakúskeho veľvyslanectva Mahmed Alanazi a kultúrny atašé Ali Bin Sager, ktorí sa spolu s rektorom UPJŠ Ladislavom Mirossayom, a dekanom Leonardom Siegfriedom, zúčastnili jeho slávnostného otvorenia.

Nechýbal tradičný čaj, káva či voňavé koreniny…

S myšlienkou zorganizovať túto akciu prišli samotní študenti pochádzajúci zo Saudskoarabského kráľovstva, ktorí sa stretli podporou tak vedenia LF ako aj kultúrneho oddelenia saudskoarabského veľvyslanectva v Rakúsku. To poskytlo materiálnu podporu vo forme veľkorozmerných posterov na steny, koberec a sedačky na štýlové posedenie, rôzne publikácie a podobne.

„Ostatné zabezpečili samotní študenti, ktorí pripravili tradičný čaj, kávu a pochutiny obsahujúce originálne suroviny a korenie – jediné, čo sme si nechali napiecť bola veľká torta s vlajkami Slovenska a Saudskoarabského kráľovstva. Do prípravných prác sa zapojilo asi dvadsaťpäť saudskoarabských študentov, na dnešnom dni sa však podieľajú všetci moji kolegovia študujúci na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach,“ hovorí hlavný organizátor Shawgy Ibrahim Alhazmi, študent 5. ročníka odboru „General Medicine“na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach.

Zoznámenie návštevníkov s inou kultúrou

Arabskí študenti sa obliekli do tradičného oblečenia a prezentovali ostatným rozdiel medzi kultúrou kedysi a dnes, rozvoj svojej krajiny i tradície. Vzduch sa okrem vôní ich tradičných jedál, pochutín a nápojov naplnil aj vôňami ťažkých parfumov, ženy si mohli nechať namaľovať orientálne vzory Henou na kožu a návštevníkov potešili aj krásne kaligrafie ich mena v arabskom písme. Možnosť zoznámiť sa s inou kultúrou si nenechalo ujsť niekoľko sto študentov a pedagógov.

„Táto aktivita študentov nás milo prekvapila a môžem konštatovať, že bola naozaj nadmieru vydarená. Svedčí o tom aj veľká účasť návštevníkov z radov študentov i zamestnancov, ktorí sa mohli zoznámiť s touto zaujímavou krajinou, jej históriou a kultúrou. Je to veľmi dobré pre vzájomné spoznávanie a vytváranie dobrých vzťahov a prostredia pre štúdium,“ konštatoval v tejto súvislosti dekan Lekárskej fakulty UPJŠ Leonard Siegfried, ktorý by len privítal, keby sa kolegom a učiteľom predstavili aj ďalšie veľké komunity zahraničných študentov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM