Jaroslav Dodok Rôzne

Ponuky pre študentov: Na úrad práce po škole zabudnite!

Aj vás straší predstava, čo budete robiť, ak hádam úspešne skončíte školu? Nestresujte sa nad tým a radšej si vyberte z našej aktuálnej ponuky, ktorá vám isto pomôže.

Prvé kroky mnohých z nás s bezcenným titulom v ruke teda vedú práve na Úrad práce, kde je však ponúk ako šafránu. Mnohí absolventi teda siahajú po krátkodobom riešení – absolventská prax, ktorá však podľa vyhlásení absolventov po niekoľkých týždňov praxi neprinesie „takmer nič“. Preto sa vám v tomto článku pokúsim načrtnúť zopár iných možností ako je listovanie internetových stránok s pracovnými ponukami, ktorými sa môžete po škole vydať.

Máte možnosť absolvovať zahraničnú stáž[/size][/color]

Jednou z takýchto netradičných ciest, ktorá vám umožní stráviť pár mesiacov po škole v zahraničí a získať tak žiaduce skúsenosti je program Leonardo da Vinci, prostredníctvom ktorého môžete absolvovať platenú stáž v takmer akejkoľvek zahraničnej organizácii (či už z verejného alebo súkromného sektoru). Celý proces je podobný ako pri Erasmus stáži → a teda po získaní akceptačného listu zo strany organizácie → následne prejsť výberovým procesom na svojej univerzite. Pre absolventov učiteľských odborov je určený program Commenius Asistenti. Vy, budúci učitelia si tak môžete zlepšiť učiteľské zručnosti a získať skúsenosti s vyučovaním v cudzej krajine.

Aj ako čerstvý absolvent môžete absolvovať zahraničnú odbornú stáž v jednej zo 110 krajín sveta prostredníctvom organizácie AIESEC. Tá Vám ponúka 2 typy stáži, a to: Global internship program – ktorý umožňuje získať profesionálnu pracovnú skúsenosť v oblasti manažmentu, vzdelávania, IT, marketingu financie, ľudských zdrojov, projektov…a Global Community development programe, teda tzv. rozvojové stáže, vďaka ktorým môžete pracovať v medzinárodnom tíme, no riešiť rôzne lokálne projekty v neziskových organizáciách či školách a cieľom ktorých je mať pozitívny dopad na spoločnosť.

Stáže pre študentov a absolventov ponúkajú aj mnohé medzinárodné a európske inštitúcie, spomeniem najmä tie platené: NATO, Európska komisia, Rada EÚ či Agentúra pre základné práva. Zoznam takýchto stáží má spracovaný európska informačná sieť EURODESK.

Chcete cestovať za veľkú mláku?[/size][/co­lor]

Poslednýkrát po škole môžete využiť aj toľko študentami ospevovaný program Work and Travel, a vycestovať na pár mesiacov do USA, Kanady alebo Austrálie bez väčších problémov s vybavovaním víz.

Nedá sa nespomenúť aj (a možno aj na koniec to najlepšie) Európska dobrovoľnícka služba, ktorá je práve organizáciou MLADIINFO intenzívne propagovaná. Ak ste fanúšikom tejto organizácie, tak ju už istotne poznáte. Viac informácii nájdete na ich webstránke.

Získajte pracovné skúsenosti na Slovensku[/si­ze][/color]

Ak však nechcete odísť za hranice Slovenska, jednou z ďalších neobvyklých možností ako získať pracovné skúsenosti a možno si aj nájsť budúcu prácu sú tzv.** trainee programy**. Ich princíp spočíva v tom, že je to zamestnanie na plný úväzok avšak obohatené o veľké množstvo rozvojových aktivít a školení s cieľom pripraviť mladých talentovaných absolventov na riadiace pozície v spoločnosti. Trainee programy uskutočňujú mnohé nadnárodné spoločnosti, ako napríklad: Tesco, ABB, EMBRACO, ČSOB, Johnsons Controls, Tatra Banka, KONE, Siemens, Volkswagen, Poštová banka atď.

Nezabúdajte ani na diplomovku[/si­ze][/color]

Dobrým spôsobom ako získať kontakty medzi potencionálnymi zamestnávateľmi je nadviazanie spolupráce už pri písaní diplomovej práce. Spolupráca je obojstranne výhodná, vy získate skúsenosti a znalosti z praxe, či kontakty, a firmy nové nápady a prístupy.

Nudná práca niekde v kancli (ak vôbec) vás možno čaká celý nasledujúci život, no takéto možnosti máte len teraz! Takže opäť na Vás apelujem aby ste ich využili, a nielen tie aj mnohé ďalšie.

[color=#ff0000]­VIAC NOVINIEK Z UNIKÁTNEHO PORTÁLU ŠTUDENT24.sk NÁJDETE[link=http://www­.student24.sk/clan­ky?all] TU![/link][/co­lor][size=15][/si­ze]

mladiinfo/Lenka Čurillová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM