Webnoviny - Rôzne

Podstavec sochy Krista má poškodenú žulovú platňu

Jednu zo štyroch žulových platní pod sochou Krista v centre Prešova zrejme niekto poškodil. Kamery mestskej polície však nič nezaznamenali. Primátor Pavel Hagyari si nemyslí, že išlo o zámerný akt, vinníka by hľadal skôr medzi majiteľmi poškodených á

PREŠOV 28. januára (WEBNOVINY) – Podstavec sochy Krista v Prešove na Hlavnej ulici poškodil neznámy páchateľ. Kus z jednej zo štyroch žulových dosiek bol najprv na rohu šikmo prasknutý, o niekoľko dní uvoľnený kameň niekto zlomil na polovicu a jednu časť oprel o podstavec. Ďalšie platne sa pravdepodobne po prudkom náraze tiež uvoľnili. Momentálne je podstavec bez žulového obloženia a dosky bude potrebné nanovo osadiť. Socha Krista stojí pred severným parkom v historickom jadre mesta od júna 2009. Primátor Prešova Pavel Hagyari mal v úmysle presláviť mesto najvyššou sochou Krista na svete a jej zmenšenina vysoká 3,46 metra bola postavená v mierke 1:10. Sochár Martin Pala ju zhotovil z bronzu. Financovalo ju občianske združenie Pro Christy, ktoré založil Hagyari.

Primátor Prešova pre agentúru SITA uviedol, že výšku škody zatiaľ nevie vyčísliť. Musí sa k tomu vyjadriť Vjačeslav Bobák z Ateliéru kameňa vo Veľkom Šariši, ktorý podstavec vyrobil. Hagyari uviedol, že námestie monitoruje pohyblivá kamera, no tá poškodenie sochy nezachytila. „Škoda, že tu nebola nainštalovaná stacionárna kamera, ktorá by zaznamenala celý priestor. Tak sa môžeme len domnievať, ako k činu došlo,“ uviedol primátor. Osobne si nemyslí, že išlo o úmyselné poškodenie diela. Skôr by vinníka hľadal medzi vodičmi, ktorí tu majú povolený vjazd. Napríklad medzi taxikármi. Hagyari prehlásil, že je zmierený s tým, že náklady na opravu podstavca zaplatí z vlastného vrecka.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM