Ľubomír Hudačko Rôzne

Podľa čoho má Víťaz pri Prešove svoj názov? Legenda hovorí o vyhratej bitke s Tatármi!

Dedina Víťaz leží pod horou Branisko asi 30 kilometrov od okresného mesta Prešov, na hranici regiónov Spiš a Šariš. Prvé písomné zmienky o tejto dedine sa zachovali z rokov 1220 a 1245. A podľa čoho má svoj názov? Legenda hovorí o vyhratej bitke s Tatármi.

Ilustračný obrázok k článku Podľa čoho má Víťaz pri Prešove svoj názov? Legenda hovorí o vyhratej bitke s Tatármi!
Zdroj: Dnes24.sk

Medzi ľuďmi sa povráva, že dedina dostala meno na základe udalosti, ktorá sa vraj stala v čase tatárskych vpádov na naše územie. V osudnej chvíli nejaká žena z obce vraj zabila veliteľa oddielu, zvyšní vojaci sa od strachu rozutekali a už sa do obce nikdy nevrátili.

Pole sa volá Ucekače

„Dodnes sa toto pole, kde sa údajne bitka odohrala a odkiaľ vraj tí vojaci zutekali, nazýva Ucekače. Lokalita s názvom Verch rubane sa má nachádzať medzi obcami Víťaz a Ovčie,“ hovorí rodák z obce Karol Mihaľ, ktorý sa venuje histórii už viac ako 10 rokov.

Či je táto legenda pravdivá, sa podľa neho potvrdiť nedá, lebo vo faktoch sú nezrovnalosti, pretože Víťazský potok sa napríklad spomína už pred vpádom týchto kmeňov. Ale takto si to vraj ľudia dali do súvislostí. Bohatý duchovný život v tejto lokalite potvrdzuje aj existencia dvoch starých kostolov. Jeden z nich je ešte existujúci chrám a základy ďalšieho objavili pod zemou v zaniknutej časti obce takzvanou georadarovou metódou len nedávno.

Nápis je nečitateľný

„V danej lokalite sa našiel aj zvon, ktorý sa vraj našiel na mieste, kde ryli diviaky. Nápis na ňom je zatiaľ nečitateľný a teda nevieme určiť patróna starého kostola. Je umiestnený v starom kostole,“ dodal Mihaľ. Dnes je Víťaz modernou dedinou a postupne sa snaží, aby sa tu ľudia dobre cítili. Podarilo sa opraviť centrum, vybudovať kultúrny stánok pre viac ako 350 divákov.

Najväčším problémom však zostáva dobudovanie čistiarne odpadových vôd a kanalizačného zberača. Starosta Ján Baloga tvrdí, že dedina s 2000 obyvateľmi potrebuje tieto záležitosti riešiť okamžite. Dokumentácia je pripravená, treba zohnať peniaze. „Pri posledných prepočtoch na kanál a čistiareň nám vychádza, že ešte treba preinvestovať päť miliónov eur. Ďalšou vecou je vodovod. Ten je už v celkom slušnej podobe, sú síce naťahané rozvody po obci, ale treba hľadať ďalšie vodné zdroje,“ hovorí starosta.

V dedine mnoho muzikantov

Okrem toho sa vedenie obce chce venovať aj širšiemu využitiu Domu remesiel, ktorý tu pred rokmi vznikol aj s oddychovým areálom. Prebudovaním starého sedliackeho domu vznikli priestory na vytvorenie expozície, ktorá pozostáva z výrobkov tamojších remeselníkov.

Starosta je presvedčený, že činnosť tohto domu treba oživiť, aby pre nasledujúce generácie zachovali kultúrne dedičstvo starých rodičov. Medzi výrobkami, ktoré by mali zdobiť tento dom, budú nepochybne aj tkané koberce. Jedna z mála žien, ktoré ich ešte vyrábajú, je aj pani Mária Stahovcová.

„Tieto staré krosná mi vyrobil brat, len tak na kolene. Keď mám trochu času sadnem si navlečiem nite a tkám, ako som sa to naučila, keď som bola ešte malá. Takéto koberce už majú doma všetci moji známi a ja pri tom relaxujem,“ hovorí dôchodkyňa.

Revitalizáciou by mal prejsť aj areál pri Dome remesiel. Prvou lastovičkou bola aj obecná zabíjačka, ktorú tu zorganizovali počas tohtoročných fašiangov. A keďže v dedine je mnoho muzikantov, podľa starostu určite nebude až také nemožné vniesť do areálu aj trochu zábavy.

foto: google street

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM