Ľubomír Hudačko Kultúra

Pocta pre prešovských hudobníkov: Na prestížne ocenenie ich nominovali rekordný počet!

Širšie nominácie pre udeľovanie hudobných cien Radio_Head Awards boli zverejnené, fanúšikovia jednotlivých interpretov môžu hlasovať do 2.februára. V aktuálnom šiestom ročníku tejto ankety sa nachádza doposiaľ najviac nominovaných hudobných skupín z Prešova!

Ilustračný obrázok k článku Pocta pre prešovských hudobníkov: Na prestížne ocenenie ich nominovali rekordný počet!
Zdroj: Dnes24.sk

Kultová regionálna kapela európskeho formátu Chiki Liki Tu-A je nominovaná v kategórii Koncertná kapela/ Interpret roka. V uplynulom roku odohrala táto trojica uznávaných hudobníkov (dvakrát Višňovský a raz Petruška) tisíci koncert, ku ktorým sa pripojili na pódiu vo vypredanom prešovskom PKO aj bývalí členovia.

Humeňanské, Husovskí

Okrem nich zabojuje o túto cenu dievčenská formácia The Cubes (dvakrát Humeňanská a raz Knechtová). Skupina má na konte rovnomenný debutový album. Ich „kockatý punk“ vyniká ženskou energiou, čo ocenili viacerí fanúšikovia festivalov. Za projektom MISSandTROOPS sa pre zmenu skrývajú manželia Husovskí. Ich elektronický projekt vyniká intímnosťou a je malým splneným snom oboch umelcov.

V uplynulých troch rokoch sa v Prešove objavila mladá muzikantská krv. Všimlo si to aj samotné Rádio_FM na základe vlastnej relácie Demovnica venovanej vyhľadávaniu mladých, zaujímavých kapiel zo Slovenska. A tak sa do nominácie na Nováčika roka dostali tunajšie kapely Papyllon a Fúzy Múzy.

Hlasy pre Prešovčanov

Druhá menovaná kapela dostala priamo vo vysielaní slušnú pozornosť a hudobné výkony (jedná sa o kapelu hrajúcu výlučne inštrumentálnu muziku) dokreslil príjemne v redaktorských vstupoch počas bežného vysielania nefalšovaný východniarsky prízvuk. Papyllon vo viacerých mestách zaujali celoplošne hlavne v relácii Hudba mesta a živým koncertom vo Svetlej hodinke, ktorú online odvysielalo štúdio Umpax.

Dvojitú nomináciu má gitarista Daniel Hurtuk pod názvom dNEAU. Ak vám, mladším ročníkom to meno veľa nehovorí, stačí, ak sa pohrabete rodičom v nahrávkach. Prídete na to, že sa jedná o persónu, ktorá pôsobila v legendárnych zoskupeniach Núdzový východ, Domino a Ali Ibn Rachid. Ročníky, ktoré zažili koncertne '80 a '90 roky a vznik slovenskej alternatívy, sa potešili Danielovej sólovej novinke La DS, ktorá je nominovaná na Album roka. Pesnička Voyage má šancu stať sa Singlom roka.

Hlasovať za prešovskú muziku môžete na stránke radiohlavy.sk. Je potrebné registrovať sa, ale je to rýchle a hlavne jednoduché. Na záver už len toľko, že ak naši postúpia do druhého kola, budú musieť za trest vycestovať do hlavného mesta.

Informácie poskytol redakcii Edo Kopček

Nominovaní prešovskí muzikanti
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM