Ľubomír Hudačko Správy

Pocta pre Prešovčana Juraja Kukuru (68): Zaradil sa medzi osobnosti svetovej kinematografie!

Slovenský herec Juraj Kukura (68) sa zaradil medzi osobnosti svetovej a československej kinematografie. Rodený Prešovčan sa dočkal významnej pocty, ktorou sa nemôže popýšiť každý. Zároveň vyjadril svoj vzťah k filmu a prezradil aj túžbu, ktorú v súvislosti so slovenským filmom má.

Ilustračný obrázok k článku Pocta pre Prešovčana Juraja Kukuru (68): Zaradil sa medzi osobnosti svetovej kinematografie!
Zdroj: TASR

Herec sa môže hrdiť prestížnym ocenením medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest Hercova misia. Mosadznú tabuľku so svojím menom pripevnil na most vo Festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach.

Účinkoval v 40 televíznych seriáloch

„Film mám strašne rád. Mám ho rád tak, ako mám rád skúšobné obdobie v divadle. Film pre mňa veľa znamená. Preto aj idem od septembra v Divadle Aréna založiť Kino Aréna pod mottom Najkrajšie filmy nášho života, kde budú všetky filmy, ktoré sa nerobili elektronickou formou,“ povedal na tlačovej konferencii v Trenčianskych Tepliciach Kukura.

Juraj Kukura hosťoval od roku 1966 v prestížnych zahraničných divadlách, za sebou má viac ako tri desiatky dlhometrážnych filmov, 130 televíznych snímok a inscenácií, účinkoval v takmer 40 televíznych seriáloch. Rodený Prešovčan absolvoval herectvo na bratislavskej VŠMU.

Zhabali mu majetok

Začínal v Divadle na Korze, pôsobil na Novej scéne a od roku 1976 do roku 1984 bol členom Činohry Slovenského národného divadla v Bratislave. V roku 1984 ho počas nakrúcania seriálu Via Mala v Hamburgu bezdôvodne odsúdili na 3,5 roka väzenia za opustenie republiky a zhabali mu majetok.

Vzápätí získal angažmán v mníchovskom divadle Kammerspiele, neskôr sa presadil aj na ďalších scénach. Účinkoval v známych seriáloch Miesto činu, Hotel Paradies a HeliCops. V roku 1989 hral v šesťdielnom britskom seriáli Traffik, ktorý získal cenu Emmy. Po páde komunizmu mu režisér Juraj Jakubisko ponúkol úlohu vo filme Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý. Od roku 2002 je riaditeľom Divadla Aréna, kde aj herecky pôsobí.

Má záujem hrať v slovenskom filme

Napriek tomu, že posledným slovenským filmom, v ktorom účinkoval, bol Sokoliar Tomáš z roku 2000, je podľa vlastných slov stále otvorený k spolupráci so slovenskými filmármi. „Samozrejme, že mám veľký záujem hrať v slovenskom filme. V každom prípade si myslím, že ja som v každom svojom filme odviedol kus poctivej práce. Či už sú to Cudzinci s pánom Kronerom, Sokoliar Tomáš sa predal do viac ako 50 krajín vo svete. Ja som stále otvorený, no viete, nám už sily pomaly odchádzajú, aby im potom nebolo ľúto,“ doplnil s úsmevom Kukura.

Ako dodal, má niekoľko „otcov“, ktorí ho sprevádzali v hereckom živote. „Režisér František Vláčil ma naučil jednu vec, ktorá ma sprevádza celým mojím životom. Je to veľmi krátka rada. Vždy, keď som začal hrať, tak mi povedal, ‚Juraj, prosím ťa, prestaň hrať, iba sa pozeraj, nehraj nič.‘ A to je skutočne rada, ktorá mi zostala. Pred kamerou herec nemá nič robiť, celé herectvo sú oči. Môže byť javisko, ktoré je 15 metrov široké a 20 metrov hlboké a môžete mávať rukami, skákať a vykrikovať, koľko chcete a nič to neprinesie. Stačí, keď stojíte uprostred sám, ticho a je vám vidieť na očiach, čo cítite, tak objímete celé hľadisko,“ doplnil.

Čítajte tiež:

Filmová nádielka pod holým nebom opäť v Prešove: Aké snímky prinesie Bažant Kinematograf toto leto?

Famózne predstavenie Lúčnice a IMT Smile: Zaplnená prešovská Delňa niečo také nezažila! FOTO+VIDEO

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM