Ľubomír Hudačko Správy

Pocta pre Gréckokatolícku teologickú fakultu v Prešove: Udelili jej významné dekréty!

Gréckokatolícku teologickú fakultu v Prešove prijali do skupiny teologických fakúlt spadajúcich pod Kongregáciu pre katolícku výchovu so sídlom v talianskom Ríme. Fakulta získala od zmienenej kongregácie v uplynulom období tri dekréty.

Ilustračný obrázok k článku Pocta pre Gréckokatolícku teologickú fakultu v Prešove: Udelili jej významné dekréty!
Zdroj: TASR

Uviedol tak hovorca gréckokatolíckej Prešovskej archieparchie Ľubomír Petrík.

Prvý dekan cirkevnej fakulty

V prvom z nich vyhlásili GTF za cirkevnú teologickú fakultu spadajúcu pod kongregáciu, naďalej však zostáva podľa zákonov platných v SR súčasťou Prešovskej univerzity. Dekrét ďalej hovorí o tom, že kongregácia konala na základe žiadosti prešovského arcibiskupa a metropolitu Mons. Jána Babjaka, ktorého zároveň vymenovala za jej nového – veľkého kancelára so všetkými právami.

„Druhým dekrétom kongregácia po cirkevnej línii vymenovala Mons. prof. Petra Šturáka, ktorý je dekanom fakulty, oficiálne za prvého dekana cirkevnej fakulty. Z tohto dôvodu, na základe ustanovení cirkvi, dekan pred vladykom Jánom Babjakom SJ verejne na konci liturgickej slávnosti, ktorá sa konala v stredu 7. januára vo fakultnej kaplnke, vyznal Vyznanie viery,“ podotkol hovorca Petrík.

Dvanásť stabilných pedagógov

Tretím dekrétom kongregácia podľa ustanovení pre cirkevné fakulty vymenovala 12 stabilných vysokoškolských pedagógov cirkevnej Gréckokatolíckej teologickej fakulty, ktorá je súčasťou Prešovskej univerzity v Prešove. „Pedagogický kolektív, samozrejme, tvoria aj ďalší stabilní vysokoškolskí pedagógovia. Všetkých pedagógov je spolu 21,“ spresnil Petrík.

„Nech tento nový kalendárny rok, ale predovšetkým povýšenie, ktorého sa dostalo našej fakulte z Ríma, je pre vás silnou motiváciou ísť dopredu,“ uviedol na margo získaných dekrétov vladyka J. Babjak. GTF navštevuje v súčasnosti takmer 600 študentov v rámci 10 študijných programov. Jej osobitnou úlohou je starostlivosť o vedeckú a teologickú prípravu tých, ktorí sa pripravujú na kňazstvo alebo iné cirkevné či spoločenské služby. Fakulta poskytuje vysokoškolské vzdelanie v akreditovaných študijných programoch vo všetkých troch stupňoch vysokoškolského vzdelávania.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM