Rôzne

Po vyše 10 rokoch sa bezpečne okúpeme na Delni: Už napúšťajú hygienicky čistú vodu!

Mnohí na to netrpezlivo čakali a dnes prišiel deň D. Do vodnej nádrže Delňa začali v piatok napúšťať hygienicky čistú vodu!

Ilustračný obrázok k článku Po vyše 10 rokoch sa bezpečne okúpeme na Delni: Už napúšťajú hygienicky čistú vodu!
Zdroj: Mesto Prešov

Prešovčania sa budú môcť po viac ako desiatich rokoch bezpečne kúpať na prírodnom letnom kúpalisku Delňa. Ako informoval tlačový referent mesta Prešov Milan Grejták, dnes sa začína s napúšťaním vodnej nádrže. Oficiálne otvorenie letnej sezóny na Delni by sa malo začať súčasne s letnými prázdninami.

„Po záverečných čistiacich prácach a naplnení technologickej prednádrže Rusalka, sa dnes začalo aj s napĺňaním hlavnej nádrže na Delni hygienizovanou vodou. Doposiaľ už naši pracovníci nádrž vyčistili od bahenných nánosov, utesnili jej dno škárovaním a opravili aj rozbité panely. Vyčistili aj prítokový kanál a technologickú prednádrž Rusalka, v ktorej sa voda upravuje,“ uviedol Grejták.

Úprava vody sa realizuje prostredníctvom technológie inštalovanej Blahoslavom Maršálkom, vedúcim oddelenia Experimentálnej fykológie a ekotoxikológie Botanického ústavu Akadémie vied ČR, ktorý s mestom Prešov spolupracuje už dlhšie.

Technológia spočíva v dávkovačoch síranu železitého, ktorý sa používa vo vodárňach na úpravu pitnej vody. V kombinácii s vápenným mliekom ide o látku používanú na dezinfekciu vody už v rímskych dobách. Následne sa voda dezinfikuje ionizáciou.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM