Ľubomír Hudačko Rôzne

Pikošky z informačného centra: Niektoré otázky na zamestnancov trhajú bránice!

Prešov každoročne navštívia tisíce domácich i zahraničných návštevníkov, ktorí počas svojho pobytu využijú služby informačného centra. Pri niektorých otázkach, ktoré smerujú na jeho zamestnancov, sa dá úsmevu zabrániť len veľmi ťažko. Veď sa presvedčte sami!

Ilustračný obrázok k článku Pikošky z informačného centra: Niektoré otázky na zamestnancov trhajú bránice!
Zdroj: Dnes24.sk

Do prešovského informačného centra zavítalo v roku 2013 celkom 7255 návštevníkov. Až 20% z tohto počtu tvoria zahraniční turisti. Dominuje Česká republika, Poľsko a anglicky hovoriace krajiny.

„Niekedy sa ľudia pýtajú na veci, ktoré sa ťažko zisťujú, prípadne k nim nemáme prístup. Zachytia informáciu v médiách, prípadne na bilboarde, či v reklamnom letáku a často im vinou ich nesprávnej interpretácii nedokážeme dané podujatie, či informáciu vyhľadať,“ povedal Peter Dráč, vedúci oddelenia MIC.

Najčastejšie sa pýtali na informácie o prevádzkach a úradoch v meste, o podujatiach v regióne a meste. Domáci sa pýtajú na prevádzky, turisti prevažne na atrakcie v meste a regióne: „Jedno obdobie k nám volal pán, každých 10 minút, neúnavne sa dožadujúc informácií, kde kúpi „poctivý smaltovaný slovenský hrniec“. Z najnetradič­nejších otázok môžeme spomenúť napríklad otázky Kedy boli postavené pyramídy, prípadne kde sa dá zohnať samica pre zajaca, či „otruby pre kury,“ doplnil Dráč.

Podľa neho má MIC stálych zákazníkov, ktorí ich pravidelne navštevujú a popritom sa aj radi vyrozprávajú. O živote, o zážitkoch, o rodine, o chorobách, o ich náplni dňa. Zahraniční turisti sa niekedy takisto zdržia, ale to je skôr o rozprávaní sa o odlišných kultúrach, či zvykoch našej a ich krajiny.

„Zahraniční návštevníci často hľadajú svojich príbuzných, predkov žijúcich na Slovensku. V takýchto prípadoch im odporúčame navštíviť archív. Ľudia z Ameriky, či Austrálie sa na nás obracajú so žiadosťou o nájdenie predkov, či rodinných príslušníkov žijúcich na Slovensku,“ dodal na záver Peter Dráč.

foto: archív mesta Prešov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM