Ľubomír Hudačko Samospráva

Parkoviská v centrálnej zóne? Znova ich spravuje Vinci Park, ale...

Parkoviská v centrálnej zóne mesta Prešov bude znovu prevádzkovať spoločnosť Vinci Park Slovakia (VPS). To však ale je len dočasné riešenie. Poslanci na mestskom zastupiteľstve totiž schválili zmluvu na dočasné prevádzkovanie medzi Vinci Park, kým nebude známy víťaz súťaže.

Ilustračný obrázok k článku Parkoviská v centrálnej zóne? Znova ich spravuje Vinci Park, ale...
Zdroj: Webnoviny.sk

Mesto zverilo správu parkovísk v centre spoločnosti Prešov Real potom, čo v auguste skončila platnosť päťročnej zmluvy s Vinci Parkom, keďže však Prešov Real na prevádzkovanie nemá ani technické, ani personálne zázemie, situáciu muselo vyriešiť inak. Správu parkovísk preberie naspäť VPS v priebehu niekoľkých dní. Súťaž na nového prevádzkovateľa parkovísk už mesto vyhlásilo, no poslanci odsúhlasili jej zrušenie a chcú rozhodnúť o podmienkach novej súťaže.

Podmienky už o týždeň?

Podľa primátora mesta Prešov Pavla Hagyariho by už o týždeň v pondelok mohlo zastupiteľstvo schváliť podmienky súťaže. „Mesto bude získavať viac peňazí z parkovania ako v predchádzajúcom období a súčasne prejdú do jeho vlastníctva aj parkovacie automaty. Počítam, že do týždňa by sme mohli pripraviť novú súťaž, ktorú zvolí mestské zastupiteľstvo. A budeme čakať na jej výsledky. Nepredpokladám, že teraz dokončíme program zastupiteľstva, ale až na budúci týždeň v pondelok a v bode rôzne predložíme aj podmienky súťaže,“ povedal Hagyari.

Dodal, že zatiaľ čo doteraz mesto dostávalo od Vinci Parku mesačne počas ich správy mestských parkovísk v centre 4170 eur, podľa novej zmluvy mesto bude do podpísania dohody s víťazom verejnej súťaže dostávať mesačne 5000 eur. Problémom je však aj to, že podľa niektorých poslancov mesto už podpísaním prvej zmluvy s Vinci Parkom porušilo cestný zákon.

Mestu vyplatili len časť

„Za závažnejší problém tejto koncesnej zmluvy považujem to, že mesto nemôže zveriť výber parkovného inej firme, ale musí ho vyberať vo vlastnom mene. Príjem za parkovné by mal byť príjmom mesta a nie príjmom inej firmy,“ zdôraznil poslanec Richard Drutarovský.

Poslanec poukázal aj na to, že podľa jeho informácií spoločnosť v októbri minulého roka vybrala na parkovnom 28 000 eur, ale mestu vyplatila len niečo viac ako 4000, čo je pre mesto veľmi nevýhodné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM