Ľubomír Hudačko Kultúra

Vizualizácia zaujímavej novinky: V Prešove má vzniknúť Park umenia!

Hovorí sa, že ak každý deň vnímame ako možnosť žiť svoje sny, začíname tieto sny postupne napĺňať. Touto myšlienkou sa určite inšpirovali aj mladí umelci – investori, ktorí sa rozhodli vytvoriť a vybudovať novodobú galériu s odkazom na regionálne tradície. Niesla by názov Park umenia.

Ilustračný obrázok k článku Vizualizácia zaujímavej novinky: V Prešove má vzniknúť Park umenia!
Zdroj: Dnes24.sk

„Partnerstvo súkromného partnera a mesta je ideálnym riešením aj pre neziskovú oblasť kultúry, ktorá stavia na tradíciách regiónu, nových výzvach a nových trendoch,“ uviedol primátor Pavel Hagyari na rokovaní so zástupcom investorov, architektom Mariánom Ferjom. Takýto projekt sa podľa jeho slov pripravuje na Okružnej ulici .

Nevyužívaný pozemok dostane nový šat

V súčasnosti má projekt Parku umenia podporu primátora a v prípade, že nájde podporu aj Mestského zastupiteľstva v Prešove, v priebehu roka by mohla vzniknúť galéria moderného umenia s odkazom na tradície soľnobanskej čipky. Vkladom mesta do tohto projektu by mal byť nevyužívaný pozemok na Okružnej ulici.

Hlavným impulzom realizácie tejto galérie bolo vytvorenie budovy charakteristickej pre náš región. „Galéria bude svoj účel spĺňať tým, že bude iná, no zároveň bude regionálna,“ opísal inšpiráciu M. Ferjo. Podľa jeho slov by mal byť projekt financovaný výlučne zo súkromných zdrojov, rozpočet je odhadovaný na 250 000 eur.

Prínos nielen v kultúre

„Finálny priestor by mal byť určený pre mladých umelcov, ktorí sa tu budú môcť odprezentovať so svojou tvorbou, uvažuje sa však aj o prezentácii prác žiakov umeleckých škôl, aby teda mala galéria širšie využitie, aby neslúžila len úzkej skupine ľudí,“ dodal architekt, ktorý tento projekt spolu s investormi považuje za prínos nielen v oblasti kultúry, ale aj prínos v rámci zveľaďovania prostredia v meste Prešov. Ide totiž o frekventované miesto, ktoré by po realizácii projektu malo i nadčasový charakter.

Park umenia v Prešove
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM