Ľubomír Hudačko Rôzne

Paradoxy nášho kraja: Ekonomicky najslabší región hospodári zo všetkých najlepšie

Prešovský samosprávny kraj je aj po roku 2012 stále najlepšie hospodáriacim krajom spomedzi všetkých ôsmich vyšších územných celkov na Slovensku. Vyplýva to z najnovších údajov Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy INEKO.

Ilustračný obrázok k článku Paradoxy nášho kraja: Ekonomicky najslabší región hospodári zo všetkých najlepšie
Zdroj: Webnoviny.sk

Finančné zdravie Prešovského kraja je označené ako „dobré“ a má hodnotu +1,8 na stupnici od –3 po +3. Spomedzi všetkých krajov je to najviac, druhý kraj v poradí – Nitriansky má skóre +1,6.

Prvé miesto má zmysel

„Oproti minulému roku sme si polepšili o tri desatiny,“ neskrýva spokojnosť predseda ekonomicky najslabšieho regiónu Peter Chudík. Ako dodal, „s veľkým napätím sme očakávali zverejnenie údajov na webovom portáli. Snažili sme sa v minulom roku nájsť naše slabé miesta a zamerať sa na ukazovatele, kde sme vykazovali nižšie ohodnotenie. Potvrdenie prvého miesta je nás nesmierne motivujúce. Má to zmysel – sústrediť sa na financie,“ dodal Chudík.

Medzi päť najdôležitejších indikátorov finančnej stability samospráv patria celkový dlh, dlhová služba, záväzky aspoň 60 dní po splatnosti, okamžitá likvidita a základná bilancia. Najvyššie ohodnotenie +3 získal PSK za záväzky aspoň 60 dní po splatnosti.

Aj s hendikepom sa dá hospodáriť

Inštitút však sleduje aj iné indikátory – ako napríklad záväzky po splatnosti k príjmom, pohotovú likviditu, bilanciu bežného účtu a ďalšie. Patrí medzi ne aj dlh na obyvateľa. Celkový dlh na obyvateľa v PSK za rok 2012 predstavuje 54 eur, kým v roku 2011 to bolo 75 € a v roku 2010 dokonca 81 €.

Na výpočet jednotlivých indikátorov finančnej stability INEKO sleduje viaceré finančné ukazovatele, ako napríklad bežné a kapitálové príjmy a výdavky, záväzky, bankové úvery a výpomoci, úrokové splátky, pohľadávky, výsledok hospodárenia, neobežný majetok, či počet obyvateľov.

„Pozitívne hodnotenie finančnej kondície kraja je pre nás obrovským zadosťučinením. Prešovský kraj je síce ekonomicky najslabším regiónom Slovenska, ale nezávislé hodnotenie dokazuje, že aj napriek takému hendikepu môžeme dobre hospodáriť. Už dlhé roky sme maximálne zodpovední pri vynakladaní finančných prostriedkov a nemáme benevolentný prístup k používaniu vlastných, či externých zdrojov. Správame sa ako normálna domácnosť – míňame len toľko, koľko máme. Hodnotenie dokazuje, že je to správna cesta,“ komentuje výsledky predseda PSK Peter Chudík.

PSK najľudnatnejší kraj v SR

Z miest Prešovského kraja má, tak ako v roku 2011, najvyššie skóre mesto Kežmarok +2,2. Kým za rok 2011 hodnotu +2 presiahol len Kežmarok, za rok 2012 sa v Prešovskom kraji k nemu pridali ešte dve mestá – Poprad a Svit, ktoré za rok 2012 zhodne vykazujú finančné skóre +2,1. Na opačnom konci rebríčka s hodnotou skóre –0,5 je Veľký Šariš. Krajské mesto Prešov má finančné zdravie ohodnotené na +0,3.

Prešovský samosprávny kraj je s počtom obyvateľov viac ako 815 000 najľud­natejším regiónom Slovenska. Bežné príjmy PSK v roku 2012 presiahli 150 miliónov eur. Kapitálové výdavky v tom istom roku dosiahli takmer 19 miliónov eur. Úverové zdroje samosprávneho kraja mierne presahujú 44 miliónov eur, čo predstavuje 29,4 %.

Internetový portál o hospodárení samosprávy – regionálnej i miestnej, spustil nezávislý ekonomický inštitút INEKO v roku 2012. Jeho hlavným cieľom bolo prispieť k dlhodobej udržateľnosti hospodárenia a finančnej stability obcí a vyšších územných celkov. Portál obsahuje úplnú databázu obcí a vyšších územných celkov s údajmi o plnení vybraných ukazovateľov a to od roku 2006.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM