Ľubomír Hudačko Rôzne

Parádne zážitky prešovských žiakov v škole: Učia loviť dravých vtákov!

Stredná odborná škola lesnícka v Prešova vychováva mladých sokoliarov, ktorí okrem iného dravých vtákov učia loviť. Študenti sú právom hrdí na úspechy v chove a výcviku dravých vtákov a zo svojho pohľadu vysvetľujú aj to, aké to je, keď im dravec pristane na ruke.

Ilustračný obrázok k článku Parádne zážitky prešovských žiakov v škole: Učia loviť dravých vtákov!
Zdroj: TASR

Študenti Strednej odbornej školy lesníckej v Prešove sa objavujú na Lesníckych dňoch, Dňoch mesta Prešov či iných väčších podujatiach. Chlapci v lesníckych uniformách a s dravcami na rukách – to je zaručené lákadlo.

Predmet praktickej výučby

Práve na tejto škole sa dá získať oprávnenie držať v zajatí dravého vtáka a prostredníctvom neho aj loviť. Takýto výnimočný spôsob lovu zveri sa pred stáročiami praktizoval hlavne v Ázii a neskôr sa dostal aj na naše územia. Škola v rámci udržiavania lesníckych tradícií vytvorila predmet, ktorý umožní niekoľkým žiakom vzdelávanie a praktické vyučovanie v oblasti starostlivosti o dravé vtáctvo.

V súčasnosti škola vlastní niekoľko exemplárov mexického jastraba známeho aj pod názvom Harris. Voliéry sú umiestnené v areáli školy a o vtákov sa starajú žiaci, ktorí si vybrali predmet sokoliarstvo. Tejto netradičnej záľube sa venuje aj študent tretieho ročníka Stanislav Jankiv, ktorí je rodákom z dedinky Lukov v Bardejovskom okrese.

Učia ich loviť

Sokoliarstvo ho zaujímalo už odmalička, preto hneď využil možnosť, ktorú mu poskytla škola. „Veľa ľudí sa toho veľmi bojí, je to však super pocit, keď dravec pristane na ruke. Teraz ich začíname učiť loviť. Už aj doma mi vyštartovala samica jastraba na líšku,“ hovorí študent (18). Tejto záľube by sa chcel venovať aj naďalej a ak bude mať príležitosť, chcel by sa zúčastniť polročnej praxe v Rakúsku. Takto vycvičené dravce dokážu uloviť všetko, od malej pernatej zvere až po zajacov, ale tie väčšie orly vraj zaútočia aj na srnu.

Na škole je šesť dravcov, jeden z toho je jastrab lesný – slovenský druh a ostané sú mexické druhy harrisy. „Najlepšie sa cvičí, počúva a najskôr si zvykne na človeka. Aj keby odletel, stále sa bude ťahať k civilizácii. Vlastniť dravca je však pomerne finančne náročné,“ hovorí ďalší mladý sokoliar Lukáš Smädo.

Zachovávanie starých zvykov

Tretiak Stano vysvetľuje, že u nás môže harrisa vlastniť ktokoľvek, bez osvedčenia. Na ostatné slovenské pôvodné druhy potrebuje mať vlastník osvedčenie sokoliara. „Je nutné mať voliéry, aby mal ten dravec výbeh a hlavne musí každý deň lietať. My chodíme do Kolmanovej záhrady, alebo vyššie, na lesné svahy,“ hovorí študent.

Vysvetlil, že naposledy ho jeho dravec nasledoval až osem kilometrov po lese. Škola je však pyšná aj na lesničiarov, ktorí ju reprezentujú na domácich a zahraničných podujatiach, pričom dosahujú veľmi dobré výsledky. „Lesničiari sú hráči na lesný roh alebo lesnicu. Dôvod, prečo podporujeme tieto aktivity, je v podstate zachovávanie starých zvykov. Takto sa môžu potom aj ďalšie generácie niečo bližšie dozvedieť o tradíciách poľovníctva a lesníctva na našom území,“ hovorí riaditeľ školy Miroslav Fuchs.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM