Marcel Páleš Správy

Osud pozemku pri Kolmanovej záhrade je spečatený, mesto ho zrejme kúpi

Primátor Prešova Pavel Hagyari podpísal dnes uznesenie mestského zastupiteľstva o zmene územného plánu, ktoré zabezpečilo, že na pozemkoch vedľa Kolmanovej záhrady sa nemôže stavať, pretože ostávajú verejnou zeleňou.

Ilustračný obrázok k článku Osud pozemku pri Kolmanovej záhrade je spečatený, mesto ho zrejme kúpi
Zdroj: TASR

Už v minulosti vznikol rozpor v účele tohto 0,6-hektárového súkromného pozemku, ktorý bol v textovej časti územného plánu zaznamenaný ako verejná zeleň a v obrazovej časti bol stavebným pozemkom. Investor, ktorý tu chcel stavať rodinné domy, teraz kvôli uzneseniu hrozí mestu súdnym sporom.

„Cena podpisu pod toto uznesenie je 700 000 eur z daní občanov mesta Prešov za lúku, ktorá je nevyužívaná, nekosená a ktorá je v súkromnom vlastníctve. Odpoveďou na tento podpis je predžalobná výzva vlastníkov tohto pozemku, aby sme uhradili škodu. Ja som sa rozhodoval medzi zlým rozhodnutím a ešte horším,“ povedal dnes primátor Pavel Hagyari.

Uznesenie síce podpísal, ale dal pripraviť návrh na kúpu pozemku, aby sa mesto vyhlo súdnemu sporu, kde by muselo zaplatiť náhradu škody asi 700 000 eur. Pozemok chce mesto potom využiť spolu s Prešovskou univerzitou na vybudovanie IQ parku, ktorý bude slúžiť nielen na oddychové ale aj vzdelávacie účely.

Primátor pripustil, že zmena územného plánu je v plnej kompetencii mesta, no ak mesto zmení účel pozemku a tým zníži jeho cenu, je podľa primátora prirodzené, že majiteľ žiada náhradu škody. Podľa jeho slov sa investor chce vyhnúť súdnemu sporu a má záujem o predaj pozemku mestu. Hagyari tiež uviedol, že najneskôr v marci 2014 by sa tento návrh mohol dostať do zastupiteľstva.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM