Webnoviny - Rôzne

Ostrý štrajk vodičov Prešovčanov neprekvapil

Zamestnanci Dopravného podniku mesta Prešov vrátane vodičov mestskej hromadnej dopravy dnes štrajkovali.

(WEBNOVINY) – Od 8:00 do 9:00 nepremávali podľa platného grafikonu autobusy ani trolejbusy. Vodiči sa v tom čase zdržiavali na konečných zastávkach jednotlivých liniek. Ostatní zamestnanci boli na pracovisku, ale na hodinu prerušili prácu. Zatvorené boli aj predajné miesta na cestovné lístky, kde sa vybavujú cestovné preukazy.

Hodinový štrajk neparalyzoval dopravnú situáciu v meste. Prešovčania o ňom boli včas informovaní. Dopravcovia ešte minulý týždeň avizovali trojhodinový štrajk, po pondelňajšom rokovaní s primátorom mesta Pavlom Hagyarim rozhodli o hodinovom štrajku.

Verejnosť s tým rátala a tak autobusové zastávky boli dnes v čase štrajku pomerne prázdne. Informácia o štrajku bola na internetových stránkach dopravného podniku aj mesta, v dopravných prostriedkoch mali vodiči oznam o štrajku vylepený na čelnom skle, takéto oznamy však chýbali na mnohých zastávkach MHD.

Predseda odborárov v prešovskom dopravnom podniku Milan Gáll pre agentúru SITA po štrajku povedal, že je s jeho priebehom spokojný. Všetci vodiči sa ho disciplinovane zúčastnili, na zastávkach ani na konečných linkách nedošlo k žiadnym incidentom s cestujúcimi. Verejnosť je podľa neho skôr na strane dopravcov a údajne sa stretli aj s prejavmi sympatií.

360-tisíc pre dopravcov

Štrajkový výbor ešte dnes vyhodnotí priebeh štrajku a dohodne ďalšie kroky. Gáll potvrdil, že sa chystajú v stredu na rokovanie mestského zastupiteľstva. To by malo rozhodnúť o uvoľnení blokovanej sumy do rezervného fondu vo výške 360-tisíc eur v prospech dopravcov. Súčasne poslanci budú rokovať aj o pôvodnom rozpočte, ktorý pri schvaľovaní okresali o ďalších 300-tis. eur v neprospech dopravného podniku.

Prešovskí dopravcovia bojujú za podpísanie kolektívnej zmluvy, ktorá by im zaručovala zvýšenie tarifných miezd o 10 % a zachovanie zamestnaneckých výhod. Ako dnes uviedol vodič Juraj Potocký, priemerný mesačný plat šoféra je sotva 500 €, pritom dnes neštrajkovali iba za svoje platy, ale aj za viac peňazí pre firmu, a tým za obnovu autoparku. V prešovskom dopravnom podniku pracuje 298 zamestnancov, z toho je približne 180 vodičov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM